Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Basketbalistky USK prohrály v Gorzówě, Brno uspělo v Tarbes

Gorzów/Brno - Basketbalistky USK Praha si komplikují boj o postup v Evropské lize. Na hřišti polského Gorzówa dnes podlehly 72:87 a tabulka skupiny C se dva zápasy před koncem ještě více vyrovnala. Na dosud druhé Pražanky se bodově dotáhly Košice, s kterými se USK střetne v dalším zápase 13. ledna. Naopak hráčky týmu Frisco Sika Brno porazily nejlepší současný francouzský tým Tarbes 83:68. O svém vítězství rozhodly ve druhé čtvrtině, po níž získaly desetibodový náskok, který po změně stran už udržely. V tabulce skupiny D se Brno při stejném počtu bodů posunulo zásluhou lepšího skóre na druhé místo před Fenerbahce Istanbul.

Ve vyrovnaném úvodu stačily domácí Brňanky pokrýt robustní francouzskou pivotku Yacoubouvou a soupeřky příliš nepouštěly pod koš. Při rychlých akcích se prosazovala brněnská pivotka Kulichová a po šesti minutách už vedly Brňanky 15:9. Trenér Tarbes Gomez stáhl Yacoubovou a nahradil ji o pět centimetrů menší Sackovou. Francouzský celek zvýšil agresivitu, zpřesnil zakončení a ve 14. minutě získal vedení 31:30. V této pasáži se Brňanky trápily a působily bezradně proti přesnější obraně soupeřek.

Z chvilkové krize vtáhly domácí tým Vítečková a následnými dvěma trojkami v rychlém sledu Horáková. Ta stačila nejen přesně zakončovat, ale dvakrát vystihla špatnou rozehrávku soupeřek a získání míče zakončila sólovými útoky přes polovinu hřiště a cennými koši. I když se tým Tarbes ještě snažil kontrovat přesnými střelami Švédky Eldebringové, Brňanky se dostaly zpět do herní pohody. Desetibodový náskok domácí hráčky po změně stran ještě zvýšily, ale Francouzky se poté vzchopily. Pomohla jim k tomu i nepřesná hra soupeřek, které ztrácely často míče v rozehrávce. Brňanky povolily Tarbes snížit na rozdíl dvanácti bodů, zvrat ale nepřipustily.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Frisco Sika Brno - Tarbes GB

Vysokoškolačky opět doplatily na bídný úvod

Basketbalistky USK ztrácely zejména v úvodu zápasu v Gorzówě míče, netrefovaly koš a za 152 sekund už prohrávaly o devět bodů. Domácím hodně pomohly hned tři trojky na úvod. Pak se ovšem Pražanky zvedly a začaly pozvolna dotahovat. Ve 12. minutě Maltsiová vyrovnala na 30:30, jenže pak začaly domácím znovu vycházet i těžké střely a trojky, což je vrátilo do vedení. USK po celý zápas zaostával především v přesnosti zakončení a na doskoku, což jej trápilo už v předchozích zápasech.

Poslední naděje pro tým trenéra Lubora Blažka svitla 144 sekund před koncem. Polky se brzy vyfaulovaly a jeho celek zejména díky trestným hodům stáhl na šest bodů a mohl dál útočit. Whalenová však vzápětí ztratila míč a domácí hráčky to z brejku potrestaly. Gorzów tím definitivně získal kontrolu nad zápasem a v závěru využil zoufalé snahy hostů k výraznému navýšení rozdílu. Díky výsledkům ostatních zápasů se skupina ještě více zamotala.

Utkání Evropské ligy basketbalistek

Gorzów - ZVVZ USK Praha 87:72 (28:24, 48:41, 67:61)

Nejvíce bodů: Richardsová 25, Žurowská 21, Spencerová 15 - Whalenová 15, Kiretaová 12, LeDreánová, Maltsiová a Tamaneová po 10. Rozhodčí: Saros (Fin.), Bekiš (Běl.), Mogulkoc (Tur.). Trestné hody: 18/14 - 15/14. Fauly: 16:16. Trojky: 9:4. Diváci: 900.

Frisco Sika Brno - Tarbes GB 83:68 (27:24, 48:38, 65:50)

Nejvíce bodů: Bonnerová 19, Horáková 16, Vítečková 11 - Houstonová 29, Eldebringová 13, Yacoubouová 12. Rozhodčí: Gologanov (Bul.), Nituová (Rum.), Ozgün (Tur.). Trestné hody: 16/9 - 12/9. Fauly: 12:13. Trojky: 6:5. Diváci: 850.

Frisco Sika Brno - Tarbes GB
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články