Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mužskou basketbalovou reprezentaci povede Budínský

Praha - Novým trenérem mužské basketbalové reprezentace bude Pavel Budínský, který vede i Děčín v nejvyšší domácí soutěži. Rozhodl o tom výbor České basketbalové federace. Budínský dostal přednost před srbským koučem Slobodanem Nikoličem, který se také o funkci ucházel. Výbor federace vycházel i z doporučení sdružení basketbalových trenérů, které Budínského upřednostnilo. "Dlouhodobě jej považujeme za jednoho z nejlepších domácích trenérů. Systematicky a úspěšně, v rámci finančních možností svého klubu, pracuje v Děčíně," řekl místopředseda federace Jiří Zídek.

Pro Budínského začne práce u reprezentace až příští rok v létě, kdy mužstvo zahájí boj o návrat do první evropské divize, z níž letos sestoupilo. "Vím, že reprezentace není v jednoduché pozici a žádný úspěch se zaručit nedá, ale beru to tak, že reprezentace by pro každého trenéra měla být vrcholem," řekl nový trenér.

Nový reprezentační kouč by měl rád dva asistenty. "Jednalo by se o jednoho českého a jednoho zahraničního (asistenta). Ten český by mohl být možná zároveň trenérem u dvacítky a ten zahraniční by měl být člověk nezávislý na poměrech v českém basketbale," prozradil trenér.

Budínský se koučem reprezentace stal v 35 letech a dostal dvouletou smlouvu. Už dříve avizoval, že práci u reprezentace chce skloubit se svým působením v Děčíně. Jeho úkolem bude dostat národní tým příští rok zpět do elitní evropské divize. Z ní Češi letos sestoupili pod vedením Michala Ježdíka, který pak u reprezentace skončil.

Budínský už u reprezentace byl, asistoval Hummelovi

Nový reprezentační lodivod Budínský už má s působením u národního týmu zkušenosti. V letech 2006 a 2007 pracoval jako asistent Zdeňka Hummela a společně tým přivedli i k postupu na mistrovství Evropy do Španělska, kde předloni Češi skončili poslední ve skupině v konkurenci Litvy, Německa a Turecka.


Budínský osm let své hráčské kariéry strávil i v první lize v týmech USK Praha, Slavie, Sparty, Ústí nad Labem a Chomutova. S USK v roce 1993 slavil i zisk mistrovského titulu. Jako trenér dovedl Budínský v roce 2003 do první ligy Chomutov, od roku 2004 působí v Děčíně, se kterým v minulé sezoně získal ligový bronz.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články