Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Basketbalová liga bude mít za dva roky 14 týmů

Praha - Basketbalová liga mužů se od sezony 2011/12 rozšíří na čtrnáct týmů. Oznámilo to vedení soutěže, které chce dát kvůli sestupu reprezentace z elitní evropské divize šanci mladým českým hráčům. Už v nadcházející sezoně však probíhají změny na klubové mapě, vedle nováčka z Vyšehradu se bude basketbalová liga hrát i v Brně, které získalo práva od Liberce.

"Expanze má několik faktorů. Zatraktivní soutěž, pomůže jí marketingově a vytvoří větší napětí mezi kluby," řekl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta. Basketbalová liga totiž vloni vykazovala přibližně stejnou návštěvnost jako druhá nejvyšší fotbalová soutěž a podle vedení ČBF zaznamenala meziročně zhruba desetiprocentní nárůst. "Teď už nás často limituje jen velikost hal," prohlásil Jansta.

Atraktivitě pomáhá i velký počet cizinců, kteří v soutěži působí. Letos jich figuruje na soupiskách 46, na jeden klub tedy připadají v průměru téměř čtyři hráči. "Nemůžeme jejich pohyb příliš omezovat - už kvůli evropské legislativě," řekl Jansta.

Akutně přitom hrozí, že soutěž se letos nedohraje ani s dvanácti týmy. Hala v Poděbradech totiž nesplňuje svazová kritéria. A pokud se do zimy nepodaří zjednat nápravu, polabský tým bude z ligy vyloučen. "Zasáhla ta tolik skloňovaná finanční krize. V Poděbradech i Kolíně se měly stavět nové haly, jenže místo toho se bude dál hrát ve stávajících podmínkách," řekl předseda Asociace ligových klubů Zdeněk Bříza. Výjimku ale musí mít i zbrusu nová hala v Praze-Radotíně, v níž bude hrát nováček Sokol Vyšehrad, a potíže s halou řeší i suverénní král domácí soutěže Nymburk, který nyní upravuje hlediště.

"Chceme mít v Nymburce příjemnou halu a na velké zápasy se dál přesouvat do Pardubic. A je to i cesta, kterou by měly jít i ostatní týmy," řekl Jansta, který zároveň šéfuje právě v Nymburce. Argumentuje i tím, že zápasy Nymburka v evropských soutěžích mají v České televizi vyšší sledovanost než hokej. I proto se ČT chystá v nové sezoně vysílat až 60 zápasů domácí soutěže.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články