Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České basketbalistky klíčový souboj s Řeckem prohrály

Riga - České basketbalistky si nezahrají čtvrfinále mistrovství Evropy. V klíčovém duelu osmifinálové skupiny podlehly Řecku 45:62 a ani případné vítězství nad Polskem už je na postupové čtvrté místo neposune. Taktický záměr udržet nejlepší řeckou hráčku Maltsiovou vzal za své už po 11 sekundách hry, kdy se opora USK Praha snadno uvolnila od bránící Veselé a tříbodovým košem poslala soupeřkám vizitku. Český tým se ještě na chvíli vzchopil a po koších Vítečkové a Veselé získal poprvé a naposledy náskok 4:3.

Jana Veselá
zdroj: ČT24

I když Řekyně také neoplývaly v koncovce přesností, stačily postupně zvyšovat své vedení. Křečovitě hrající české basketbalistky v 7. minutě naposledy vyrovnaly skóre na 10:10, na úspěch ale příliš pomýšlet nemohly. Hlavně proto, že nedokázaly zakončit své útočné kombinace, ztrácely až příliš snadno míče po nepřesnostech v rozehrávce a pod košem proti nejmenšímu týmu šampionátu vůbec neuplatnily svou převahu. Slabším článkem českého týmu byla rozehrávka, kde se nedařilo Bartoňové ani Bednářové.  

Trenér Milan Veverka postrádal Hartigovou, které se obnovilo zranění zad. Místo ní zaskočila pod košem v základní sestavě Pecková. V obraně Maltsiové české hráčky totálně propadly a za poločas zaznamenala řecká hvězda 16 bodů. Po šňůře devíti bodů získaly Řekyně náskok 30:18 a vidina naděje na postup do čtvrtfinále měla už velké trhliny.    

Pomohla důrazná poločasová domluva trenéra Veverky, po níž český tým zlepšil defenzivu a hlavně koncovku. Střeleckými oporami v této fázi byly zejména Veselá s Vítečkovou, které měly hlavní zásluhu, že ve 25. minutě byl stav nerozhodný 34:34 a zápas dostal znovu náboj.    

Pouze čtyřbodová ztráta po půlhodině hry vrátila českým hráčkám naději na úspěch. Jenže i tato doutnající jiskřička rychle zhasla. Klidněji a trpělivěji hrající soupeřky využily taktické chyby hodně těžkopádného českého týmu, který ztrácel odvahu k zakončení. Marná byla i snaha trenéra Veverky, který v oddechových časech burcoval své svěřenkyně k větší odvaze. Takticky hrající Řekyně si udržovaly sedmibodový náskok a naději na podobný zvrat, který se podařil českým reprezentantkám v utkání ve skupině s Ukrajinou, nepřipustily. Matně hrající český tým jim situaci usnadnil, neboť prohrál poslední desetiminutovku vysoko 7:20.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články