Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalistky čeká na úvod osmifinále ME Lotyšsko a bouřící hala

Riga - Po šťastném postupu ze základní skupiny mají před sebou české basketbalistky na mistrovství Evropy tři náročné zápasy osmifinálové části. Mladý tým projde těžkou zkouškou hned ve čtvrtečním duelu s domácím Lotyšskem. Poté se Češky utkají v sobotu s Řeckem a v pondělí nastoupí proti Polsku. Českému týmu se do osmifinálové části započítávají prohry se Španělskem a Slovenskem. Lotyšky by měla v Rize podporovat vyprodaná hala, přičemž předchozí duely v Ljepaje hrály české reprezentantky v komorní atmosféře. Lotyšky mají kompaktní a zkušený tým, který spolu hraje už čtyři roky. Utkání můžete sledovat od 19:20 na ČT4 Sport.

"Hráčky se budou muset vypořádat s velkým psychickým tlakem. Čeká nás bouřlivé prostředí. Domácí basketbalistky chtějí na šampionátu uspět co nejlépe, jejich cílem je postup na mistrovství světa 2010," řekl trenér české reprezentace Milan Veverka.

Veverka soupeře dobře poznal při turnajích ještě během svého působení u švédské reprezentace. "Společné reprezentační přípravě věnovaly Lotyšky hodně času i v letních měsících," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Tomáše Budky

V domácím prostředí však bojují lotyšské hráčky také s nervozitou, což potvrdily v posledním zápase proti Řecku, které zdolaly až v prodloužení. "Sledovali jsme to v televizi. Řekyně svou dobře organizovanou hrou v čele s Maltsiovou, kterou známe z jejího působení v USK Praha, podaly velmi dobrý výkon. Do osmifinále sice vstoupily stejně jako my bez vítězství, ale zápasy s Polskem a Lotyšskem prohrály o jediný koš. Své kvality prokázaly i Polky, kterým zatím nehraje příliš dobře jejich hlavní hvězda Bibrzycká," uvedl Veverka na adresu dalších osmifinálových soupeřů.

Kouč po prohrách se Španělskem a Slovenskem zbraně neskládá

"Pokusíme se uhrát co nejlepší výsledky. Nadcházející tři zápasy budou nesmírně důležité hlavně pro mladé hráčky, které se přesvědčily, že mohou stačit i zkušeným soupeřkám," řekl Veverka, jenž po částečné generační výměně skládá tým pro MS 2010 v České republice.

Před osmifinálovými zápasy mají trenéři starosti se zdravotním stavem opory Evy Vítečkové. "Při utkání s Ukrajinou jí soupeřka bolestivě narazila stehenní sval nad kolenem. Proto také neodehrála v tom zápase tolik minut. Je v péči lékaře a fyzioterapeutky. Doufám, že bude v pořádku," uvedl Veverka.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články