Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Favoritem jubilejní sezony amerického fotbalu jsou Gladiators, obhájce Lions čeká profesionální ELF

V sobotu začne úvodními dvěma zápasy jubilejní 30. sezona nejvyšší domácí soutěže amerického fotbalu, která se bude opět hrát pod názvem Snapbacks liga. Zasáhne do ní osm týmů, včetně dvou slovenských účastníků, které budou rozdělené do dvou čtyřčlenných skupin. Chybět bude naopak obhájce prvenství. Prague Lions využili pozvánky do European league of football (ELF), a přihlásili se tak pouze do druhé ligy. Czech Bowl je naplánovaný na polovinu července.

Snapbacks liga 2023
zdroj: caaf.cz

Ve skupině Východ jsou týmy Ostravy, Přerova, Nitry a Bratislavy, druhou čtveřici tvoří mužstva Ústí nad Labem, Brna, Vysočiny a Znojma.

Základní část skončí 18. června. Každý tým odehraje deset zápasů, nejlepší dva z každé skupiny postoupí do semifinále (1. a 2. července).

Finálový souboj pod záštitou nového titulárního sponzora se uskuteční pod názvem Tipsport Czech Bowl 16. července v Jihlavě.

"Každá sezona je něčím speciální a věřím, že bude povedenou oslavou toho jubilea," řekl šéf České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

"I pro mě osobně je to speciální, protože jsem u toho vlastně úplně od začátku a pamatuji zápasy z roku 1994. Je to něco neuvěřitelného, když se člověk ohlédne zpátky, kdy na začátku byly jen čtyři týmy. Americký fotbal jsme dotlačili tam, kde je. A já pevně doufám, že ani to ještě není konečná," dodal Hobza.

Uvítal návrat Znojma mezi českou elitu. "Vrací se po několikaletém působení v rakouských soutěžích. I když tady byla z toho jejich odchodu trochu zlá krev, já určitě vítám, že se vrací. Bude to oživení a věřím, že budu platnou posilou. Celkově vzato jsme se vrátili k formátu soutěže, který byl osvědčený před covidem," podotkl Hobza.

Chybět budou naopak Prague Lions, které čeká výzva v podobě ELF. Třetí sezona jediné profesionální ligy amerického fotbalu v Evropě se bude hrát od června do září.

"Zhruba před rokem jsme dostali nabídku. A je to nabídka, která se neodmítá, takže jsme zkrátka museli říct ano. Byť jsou s tím spojena i některá negativa, třeba že jsme nepostavili tým do první ligy. Alespoň do druhé však ano," řekl prezident klubu Michal Kozlíček.

Zásadní pro Lions byla i skladba kádru. "Koukali jsme po všech talentovaných hráčích, kteří už přesahují kvalitou domácí nejvyšší soutěž a třeba pokukovali po zahraničním angažmá. Nakonec byl ten zájem hrát za nás vcelku velký a mohli jsme si dokonce vybírat. Věřím, že se dostaneme do play-off," doplnil Kozlíček.

Tři zápasy bude tým hrát na hřišti Viktorie Žižkov a tři na atletickém stadionu Slavie. Ve Východní konferenci narazí Pražané na týmy Lipska, Berlína, Vratislavi, Vídně a maďarského Székesfehérváru.

"Domácí liga přišla o velmi silný tým, ale já věřím, že z účasti Lions v ELF bude profitovat celý americký fotbal u nás," podotkl Hobza.

Pozici favorita tak převzali hráči týmu Vysočina Gladiators. Právě oni byli loni v polovině července poraženým finalistou (29:35), předtím v září 2021 slavili titul.

"Jak já říkám – nepřišli jsme ligu vyhrát, ale ovládnout ji. Chceme vyhrát úplně všechno a půjdeme do toho vždy na sto procent," ujistil hlavní trenér Matěj Večes.

"Odchod Lions je určitě diskutované téma. Mě osobně to moc mrzí, protože to byl kvalitní soupeř s kvalitními hráči a ty zápasy s nimi byly vždy hodně napínavé," připomněl runningback Gladiators Jan Dunovský, jenž věří v návrat na trůn.

"Czech Bowl v Jihlavě v roce 2021 byl naprosto skvělý, hrálo se tehdy za tmy, byla to paráda. Doufám, že to tak bude i letos a že my se tam především dostaneme," dodal Dunovský.

Zdroj
ČTK, caaf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články