Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nymburk prohrál a v Evropském poháru skončil

Pardubice - Nymburští basketbalisté mezi šestnáct nejlepších celků Evropského poháru ULEB nepostoupili. Čeští mistři dnes v Pardubicích prohráli s Hemofarmem Vršac 80:82 a ve skupině H obsadili třetí místo. Nymburku tak těsně unikl největší úspěch na mezinárodní scéně. Hosté rozhodli zápas poslední střelou vteřinu před závěrečným klaksonem a můžou se těšit na čtyřčlennou osmifinálovou skupinu. Ze skupiny H už dávno předtím postoupil i suverén z Bilbaa.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: ČTK

Středočeši přitom po většinu utkání vedli, v poločase dokonce o čtrnáct a před závěrečnou čtvrtinou o osm bodů. Mnoha chybami v závěru však soupeři nabídli šanci na obrat a srbský celek sekundu před koncem vítězným košem Mačvana strhl výhru v dramatické koncovce na svoji stranu. Nymburku se tak znovu zjevily vzpomínky na loňské první kolo play off, kdy v klíčovém duelu se Zhořelcem také podlehl o jediný koš.

Přitom v pardubické ČEZ Areně by se asi po první půli nenašel nikdo, kdo by pochyboval o postupu Nymburka. Domácí asi mohli mít jen těžko zápas lépe rozehraný, jako by soupeři chtěli vrátit prohru o osm bodů z prvního utkání na srbské půdě. Po lehce rozpačitém úvodu Nymburk nastartoval hlavně pivot Benda, který proti obrovitému Marjanovičovi s 222 centimetry proměnil první čtyři střely.

Z lavičky navíc hru Nymburka hodně pozvedl i kanonýr Gray, který v prvních dvou čtvrtinách trefil čtyři trojky. Celkem jich Středočeši před poločasem nasázeli hned sedm, což byl společně s agresivní obranou klíč k velkému náskoku.

Druhý poločas znamenal obrat

Po návratu ze šaten však pro nymburský tým přišlo kruté vystřízlivění. Hosté se odmítli vzdát bez boje a při cestě za nevídaným obratem použili úplně stejné zbraně, jaké vytáhl jejich soupeř v prvním dějství. Z trojkového prostoru se rozstřílel Pavkovič, jemuž zdatně sekundoval i Markovič.

Vršac bod po bodu ukrajoval ze svého manka a dokonale se mu povedlo Nymburk znervóznit. Neohrožení vládci české ligy začali kupit laciné chyby, pod svým košem soupeře nechali doskočit hodně míčů a nabídli mu tak šance pro opakované útoky.

Drama vrcholilo v posledních dvou minutách

Velké drama kulminovalo v poslední dvouminutovce. Pardubická hala oněměla minutu a půl před koncem, když Markovič trojkou otočil na 75:74 a Vršac poprvé od úvodní desetiminutovky poznal pocit z vedení. Pak kontroval Nymburk, který po samostatné akci Leea a trestném hodu Schilba 22 vteřin před koncem znovu vedl 80:78.

Hráči Vršace však prokázali velkou psychickou odolnost a pevné nervy. Savovič se opět postaral o vyrovnání a pak se domácí dopustili osudového selhání. Přestože měli prostor na poslední útok a rozhodující úder, při vyhazování uprostřed hřiště hrubě chybovali.

Kapitán Sokolovský pod tlakem pustil míč do autu a při poslední akci Mačvan zblízka dopíchl míč do nymburského koše. Paralyzoval tak šest tisícovek natěšených diváků i celý nymburský tým.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články