Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Basketbalistkám USK se v Jekatěrinburgu nedařilo

Jekatěrinburg (Rusko) - V předposledním utkání základní skupiny Evropské ligy na půdě ruského Jekatěrinburgu prohrály basketbalistky ZVVZ USK Praha vysoko 57:103. Málem šlo o jejich největší debakl v prestižní soutěži. Vysokoškolačky však stále mohou postoupit do play off, pokud příští středu porazí na domácí palubovce Gdyni. Nyní mají bilanci tří výher a šesti nezdarů.

Na půdu jednoho z favoritů soutěže vyrazily pražské hráčky jen s devíti hráčkami a bez zraněné opory LeDréanové a nemocné rozehrávačky Whalenové a výjezd málem skončil neslavným zápisem do historie. Jediný inkasovaný koš dělil USK od nejvyšší prohry za jeho působení v Evropské lize, kde hraje od roku 2003.

Větším rozdílem, o 47 bodů, podlehly jen v maďarské Šoproni v únoru roku 2004. Nyní za Jekatěrinburgem zaostal o 46 bodů, loni byla prohra pražského celku na stejném místě jen o bod nižší. Jeden negativní primát si však svěřenkyně kouče Lubora Blažka připsaly, vůbec poprvé v Eurolize dostaly více než sto bodů.

Klíčová bitva proti Gdyni

Pro tým USK bude klíčovou bitvou příští týden domácí střetnutí s Gdyní a možná i s tímto vědomím Pražanky přistoupily k dnešnímu zápasu. Pouze po půlminutě hry se mohly těšit z krátkého vedení, které obstarala kapitánka Ferančíková, jediná střelkyně USK v úvodních šesti minutách.

Jekatěrinburg celý zápas dokazoval, jak moc chce odčinit první letošní prohru na evropské scéně, kterou mu před týdnem připravila Valencie. Ruský celek, který hladce zvítězil o 30 bodů na začátku listopadu i v Praze, předčil české vicemistryně po všech stránkách a brzy bylo jasné, že půjde jen o rozdíl v konečném skóre.

Pražankám se dařilo v závěru poločasu

Hostující celek zažil nejlepší období v závěru poločasu, kdy šňůrou sedmi bodů snížil na 35:50, ale po poločase se jeho obrana zbortila po drtivém nástupu domácích. Úvodní pětiminutovku po návratu ze šaten Jekatěrinburg vyhrál drtivě 18:2 a třetí čtvrtinu celkovým poměrem 30:7. Pak už se USK jen bránil historickému debaklu. Když chvíli před koncem Pražanky prohrávaly o 50 bodů, vypadala jejich situace beznadějně, ale koše Cashové a Maltsiové v poslední dvouminutovce hrozbu odvrátily.

Výsledek - skupina C:

UMMC Jekatěrinburg - ZVVZ USK Praha 103:57 (27:11, 52:35, 82:44)

Nejvíce bodů: Bibrzycká 19, Pondexterová 15, Jonesová 14, Levčenková 13 - Ferančíková 18, Cashová 13, Maltsiová 8, Bednářová 7. Fauly: 17:12. Trestné hody: 14/12 - 18/15. Trojky: 7:4.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články