Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Házenkářky na Islandu uspěly. K postupu potřebují remízu se Slovinskem

České házenkářky vyhrály v předposledním utkání kvalifikace ME na Islandu 26:24. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného se posunuly v tabulce skupiny na druhé místo o bod před Slovinsko, s nímž budou hrát v neděli na domácí půdě v Mostu. K postupu jim stačí uhrát remízu.

Radost českých házenkářek
zdroj: AP autor: Hendrik Schmidt

Bašného tým před zápasem uklidnil výsledek druhého utkání skupiny, v němž Slovinky doma prohrály s jistě postupujícím Dánskem. Pro český celek to znamenalo, že ani porážka v Reykjavíku by ho před posledním duelem skupiny nevyřadila z boje o postup.

Češky vstoupily do utkání ve velkém stylu a v šesté minutě vedly po trefě Hrbkové 4:0. Mezi tyčemi se dařilo brankářce Satrapové, hru dirigovala nejlepší hráčka bundesligy Luzumová a český náskok narůstal. Ve 13. minutě Malá z trháku upravila už na 9:2 pro favorita.

Islanďanky, které v posledním domácím zápase překvapivě remizovaly se Slovinskem, pak přece jen trochu zabraly a do poločasu snížily ztrátu na 9:14.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky urvaly důležitou výhru na Islandu

Nic nenasvědčovalo pozdějšímu dramatu, ale chvíli po přestávce se Seveřanky přiblížily už jen na dvě branky a vycítily šanci na překvapení. Domácí celek se v druhé půli držel na dostřel a v 51. minutě Óskarsdóttirová z rychlého brejku snížila na rozdíl jediného gólu.

V samém závěru však Češky potvrdily větší zkušenosti, které nasbíraly na prosincovém MS, kde obsadily nečekaně osmé místo. Luzumová střelou do prázdné branky potrestala hru domácích bez gólmanky, vzápětí proti vyložené šanci zasáhla Satrapová a Galušková následně získala pro hosty uklidňující a už rozhodující tříbrankový náskok.

"V dnešním zápase výsledkově o moc nešlo. O postupovém místě se bude rozhodovat v posledním zápase mezi námi a Slovinskem. Nejlepší třetí nepřipadá v naší skupině v úvahu. Myslím, že dnešní zápas by nám mohl pomoci, a aniž bych ho chtěl nějak snižovat, byl určitě dobrou přípravou na zápas se Slovinskem," uvedl Bašný.

"Ve druhé půli to bylo trochu těžší, protože jsme nedokázali bránit jejich spolupráci střední spojky a pivotky, ale víceméně jsme tento zápas relativně v klidu dotáhli k výhře. Holky zaslouží absolutorium. Tým Islandu nebyl špatný, to už ukázal v posledním zápase se Slovinskem," dodal Bašný.

Češky stále mají naději, že by se i v případě porážky mohly stát s pěti body nejlepším týmem z třetích míst, který na šampionát postoupí spolu s prvními dvěma celky z každé skupiny.

Island - ČR 24:26 (9:14)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Müllnerová, Kudláčková - Galušková 3, Ryšánková 5, Konečná 1, Salčáková, Maňáková, Kvášová 1, Kordovská 1, Hrbková 2, Luzumová 8, Marčíková 1, Šetelíková, Zachová 1, Malá 3.

Rozhodčí: Brehmerová, Skowroneková (obě Pol.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 6/4. Vyloučení: 2:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články