Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Rekord padl. Satoranský nastřílel 25 bodů a překonal Welsche

Čtrnáct let držel český rekord v počtu nastřílených bodů v NBA Jiří Welsch. Překonal jej až nyní Tomáš Satoranský, kterému v duelu jeho Washingtonu s Chicagem napočítali pětadvacet bodů. Welsch zvládl v roce 2004 o jeden bod méně. Satoranský byl nejlepším střelcem zápasu, který Washington vyhrál 101:90. 

Tomáš Satoranský
zdroj: Reuters

Šestadvacetiletý český rozehrávač nastoupil při absenci zraněné washingtonské hvězdy Johna Walla opět v základní sestavě a na hrací ploše strávil 36 minut. Proměnil pět ze šesti dvoubodových střel a navlas stejnou bilanci měl i při trojkových pokusech. Tři míče doskočil a na šest košů přihrál. "Tomáš odehrál skvělý zápas. Pořád jde výkonnostně nahoru a hodně nám teď pomáhá," vyzdvihl výkony českého hráče trenér Scott Brooks.

Krátce po překonání Welschova rekordu však musel hřiště s krvavým zraněním opustit. Tři minuty před koncem ho při pokusu o smeč fauloval Bobby Portis, Satoranský nekontrolovaně spadl na zem a udeřil se do hlavy. Po krátkém ošetření na palubovce odešel v doprovodu lékaře předčasně do šatny. Portis byl za zákrok vyloučen.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský dal v NBA 25 bodů proti Chicagu

"To bylo hodně nebezpečné, ale Tomáš by snad měl být v pořádku," řekl Brooks. Satoranský sice v šatně se zalepeným obočím žertoval se spoluhráči, ale čeká ho vyšetření a není jisté, zda bude k dispozici v dalším utkání. Portise vyloučení překvapilo. "Byla to běžná basketbalová akce v obraně. Hraju vždycky tvrdě, ale rozhodně jsem neměl v úmyslu Satoranského zranit," řekl.

Satoranský ohrožoval rekord už na začátku února, kdy dal devatenáct bodů Orlandu. Tentokrát svůj nejlepší výkon ještě vylepšil, když měl už vynikající vstup do zápasu. Dal jedenáct z úvodních 19 bodů Wizards a zařídil vedení o dvanáct bodů.

Za celý duel neproměnil jen dva střelecké pokusy a pěti trojkami rovněž vytvořil český rekord. Zcela tak zastínil hlavní hvězdu týmu Bradleyho Beala. Krátce po své trojce na 100:90 však Satoranský musel kvůli zranění střídat a Washington dohrával bez klasického rozehrávače. Už v první půli totiž z utkání odstoupil také Tim Frazier.

Obhájci titulu z Golden State doma vyhráli 122:105 nad San Antoniem. Nejlepším střelcem byl s 25 body Klay Thompson. V dalším ze zápasů až druhé prodloužení rozhodlo o výhře New Orleans 138:128 na hřišti Brooklynu. Ten dokázal v poslední čtvrtině dohnat ztrátu 17 bodů a 13 vteřin před koncem vybojoval trojkou prodloužení.

Ani to nerozhodlo a muselo se přidávat dalších pět minut, v nichž už ale Brooklyn nestačil. O výhře hostů rozhodl zejména Anthony Davis, který zaznamenal 44 bodů a 17 doskoků.

Los Angeles Lakers v prvním utkání po hráčské výměně s Clevelandem podlehli Dallasu 123:130. Nová hvězda týmu Isaiah Thomas při premiéře zaznamenal za 30 minut 22 bodů a šest asistencí.

Výsledky NBA: Chicago - Washington 90:101 (za hosty Satoranský 25 bodů, 3 doskoky, 6 asistencí), Brooklyn - New Orleans 128:138 po prodl., Orlando - Milwaukee 104:111, Philadelphia - LA Clippers 112:98, Dallas - LA Lakers 130:123, Golden State - San Antonio 122:105, Phoenix - Denver 113:123.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články