Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Když se povede první střela, všechno je pak lehčí, říká Schilb po pěti trojkách v řadě

Pět trojek z pěti pokusů v jedné čtvrtině zápasu nastřílel Blake Schilb. To se rodákovi z Illinois v dresu české basketbalové reprezentace povedlo poprvé. Stal se tak strůjcem důležité výhry 64:56 v kvalifikaci mistrovství světa ve Finsku. Poslouchal prý jen trenéra Ronena Ginzburga, který to po něm chtěl.

Blake Schilb střílí přes Carla Lindboma
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"Trenér do mě pořád hustil, abych střílel. Křikl na mě, abych už nechal těch nájezdů a začal střílet. A když mi přikáže něco takového trenér, musím poslouchat," usmíval se po utkání Schilb, který do té doby dal jen dva body. Nakonec byl se 17 nejlepším střelcem utkání.

Konstatoval, že trenéři mají obvykle pravdu. "Zápas sledují z lavičky a vidí ho z odstupu. Nachystali jsme si signály, kde bych konečně dostal nějaké otevřené střely z trojky. Když se povede první střela, všechno se pak zdá lehčí, hra se stane přirozenější a vy necítíte, že si něco vynucujete," popisoval pocity úspěšného střelce.  

Do té doby se český tým v útoku trápil a za tři čtvrtiny dal jen 38 bodů. Ve hře se držel jen díky dobré obraně. "Když jsem se podíval na tabuli během třetí čtvrtiny a tam stálo 37:31, tak jsem si pomyslel, co se to tu sakra děje. Od konce třetí čtvrtiny jsme to ale rozjeli. Všechno to začalo energií Vojty Hrubana ve třetí čtvrtině, kde se střelecky rozjel, a právě on nás udržel v zápase, když se všichni ostatní spíš trápili," ocenil Schilb autora 14 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Schilb vystřílel basketbalistům důležitou výhru ve Finsku

Důležitou roli sehrál také pivot Ondřej Balvín, který celý zápas podstupoval tvrdé souboje s finskou obranou a nakonec vyzrál na její zdvojování tím, že hledal volného Schilba na trojkách. Měl z toho sedm asistencí, tedy nejvíc ze všech hráčů na hřišti. "Ondra je mým spolubydlícím, takže teď nebudu mluvit o tom, že chrápe, ale o jeho skvělých přihrávkách," usmíval se Schilb.

"Když máte tak vysokého a šikovného chlapa (217 cm), musíte na něj nějak dostat míče. Nijak zvlášť jsme se nedomlouvali. Jen jsem na Ondru mával: haló, spolubydlící, tady jsem. A on mě skvěle nacházel," chválil Schilb. 

Američan získal český pas v roce 2015 i díky tomu, že má za manželku Češku Barboru, kterou poznal během angažmá v Nymburce. A té výkonem udělal velkou radost. "Už jsem stihl rychle kouknout na mobil a měl jsem tam od ní snad třicet vzkazů. Tolik zpráv jsem od ní nedostal od svatby. Asi už jí chybím. Rád se za ní vrátím, abychom to mohli oslavit," řekl nejzkušenější hráč českého výběru.  

Výhrou ve Finsku udělali Češi důležitý krok k tomu, aby se poprvé v historii probojovali na mistrovství světa. "Na to je ještě přeci jen moc brzy, ale je to velká výhra. Zvlášť když hodně lidí pochybovalo, že to tu můžeme zvládnout. Po zápase s Islandem jsem zaslechl různé řeči, že Island měl své problémy a není tak dobrý jako Finsko. Umlčet tyhle kritiky je proto dobrý pocit," dodal Schilb.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články