Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Skandál v USA - zástupce Adidasu měl uplácet univerzitní basketbalisty i kouče

Sportovní stránky amerických médií aktuálně plní basketbal, ale z trochu jiného důvodu, než je v zemi tomuto sportu zaslíbené obvyklé. FBI totiž obvinila trenéry a další funkcionáře z rozsáhlého úplatkářství na univerzitách v celé zemi.

Basketbalisté Severní Karolíny v utkání s Gonzagou
zdroj: ČT4 autor: hris Steppig/NCAA Photos/Pool Photo via USA TODAY

Obviněno je zatím deset lidí z podvodu a korupce, čtyři jsou zatčeni. Podle soudu měli uplácet sředoškoláky. Jsou mezi nimi univerzitní trenéři, manažeři i finanční poradci a také James Gatto – ředitel sportovního marketingu společnosti Adidas. 

Ve zprávě FBI se uvádí, že... "vyšetřování odhalilo případy úplatků vyplácených trenérům na univerzitách NCAA divize I a související případy poskytování vysokých částek minimálně jednou sportovní a oděvní firmou sportovcům a ředitelům i rodinám studentů na podnět basketbalových trenérů na několika univerzitách NCAA divize I. To vše výměnou za dohody, že po ukončení studia podepíší smlouvy se společností, která jim za to dávala úplatky."

Podle usatoday.com šlo o částky až do 150 tisíc dolarů (3,3 milionu korun), za něž měla firma tyto závazky získávat.  

Firma Adidas tvrdí, že si není vědoma, že by se Gatto dopustil toho, z čeho je obviněn. "Dnes jsme se dozvěděli, že federální vyšetřovatelé zatkli zaměstnance společnosti Adidas," uvedla společnost ve svém prohlášení. "Nejsme si vědomi žádného pochybení a spolupracujeme s úřady, abychom se dozvěděli víc," je ve zprávě firmy.

Zdroj
USA Today

Hlavní zprávy

Nejčtenější články