Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sestup s pozitivními pocity. České hokejistky na ME mezi elitou jen tak nezapomenou

Praha – Převažují pozitivní pocity, ač hlavní cíl splněn nebyl. České pozemní hokejistky se neudržely mezi elitou na mistrovství Evropy, přesto sedmým místem dosáhly na historický úspěch. Samy hráčky byly unešené z atmosféry, ve které se šampionát hrál. Rozdíl mezi tuzemskou a špičkovou evropskou realitou je stále propastný.

České pozemní hokejistky
zdroj: ČT sport

"Je to vždycky krutý návrat," popsala záložnice českého týmu Anna Vorlová rozdíly mezi diváckou kulisou v IA divizi ME a domácí ligou.

"Je to něco úplně, nevím, skoro bych řekla, že až ne z našeho světa, rozhodně ne z našeho hokejového," prohlásila Vorlová těsně po zápase s pozdějšími vítězkami, domácími Nizozemkami, ve kterém Češky prohrály 0:10. Pocity i po několika dnech zůstávají podobné.

Do Amsterdamu přijely české hokejistky v roli jasného outsidera s cílem udržet se v elitní divizi pro osm nejlepších týmů starého kontinentu. Nakonec od toho české pozemkářky nebyly tak daleko. V utkání o záchranu s Irskem Barbora Haklová vyrovnala deset minut před koncem na 1:1, Češky ale v závěru dostaly dva góly a už před druhým zápasem ve skupině o udržení bylo jasné, že se vrátí do druhé výkonnostní divize. V duelu proti Skotkám si ale reprezentantky vylepšily náladu, po gólu Terezy Mejzlíkové vyhrály 1:0 a skončily sedmé.

Je nám líto, video expirovalo.
Převažují pozitivní zážitky, hodnotí trenér Neusser ME hokejistek

"Převažují pozitivní zážitky. Vyhráli jsme poslední zápas. Nakonec se cíl nesplnil. V této konstelaci jsme na to neměli. Ale jsem rád za historicky první tři body v IA divizi," shrnul trenér Filip Neusser.

Rozdíl mezi těmi nejlepšími a Češkami byl především v rychlosti. "V pohybu, nahrávkách, spolupráci. Celý tlak týmu byl obrovský. Tlak byl na hráčky enormní a nedalo se to moc unést," řekl Neusser k duelu s Nizozemskem.

Kam se dá dokráčet?

Na úvod se Češky střetly s Belgičankami. Neuspěly a odnesly si porážku 0:6. Nutno dodat, že před osmnácti lety skončily Češky na šampionátu poslední dvanácté a Belgičanky těsně před nimi. Letos dosáhly Belgičanky na stříbrné medaile.

Může to sloužit jako příklad? V čem tkví hlavní rozdíly odlišného výsledku? "Asi před deseti lety se hokej stal v Belgii národním sportem. Je to jediný sport po fotbale, ve kterém mají šanci dosáhnout na medaili na olympijských hrách. V Belgii se tomu říká královský sport. Šly do toho neuvěřitelné prostředky, koncentrace nových trenérů, nábor nových hráčů. Belgie za posledních deset let udělala enormní skok," popsal Neusser.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články