Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky zdolaly silné Irsko a na MS v lakrosu bojují o devátou příčku

Guildford (Anglie) – Již jen tři hrací dny zbývají do momentu, než budou známé nové mistryně světa v ženském lakrosu. Český tým bojuje o celkovou devátou příčku, k čemuž mu pomohl i triumf nad silným Irskem.

Česká ženská reprezentace v lakrosu
zdroj: ČT autor: Ondřej Mika

Češky už mají za sebou základní skupinu, které byly dohromady čtyři. Z nich postupovali pouze vítězové, kteří si to navíc ještě rozdali o účast mezi nejlepší osmičkou. Hned šest míst totiž už dopředu měly zajištěné šestice elitních reprezentací.

Národní celek však na postup do boje o medaile nedosáhl. Skupinu C, kterou ovládl favorizovaný Izrael, zakončil s bilancí tří výher a jedné porážky. Češky se tak dostaly do "pavouka" o deváté až šestnácté místo a jejich prvním soupeřem bylo Irsko.

Irky se ve střetnutí ujaly vedení, ale Češky dokázaly záhy odpovědět a podobně to bylo i s dalšími dvěma góly. Pak se soupeřkám povedlo odskočit na 5:2, ale český tým nezpanikařil, obrana se naopak začala koncentrovat a nápor soupeřek polevil. O půli vedly Irky 6:4.

Jak už je téměř pravidlem, nastoupila na druhou půli do české branky Kateřina Dvořáková a ta si tentokrát umanula, že gól jednoduše nepustí. Obrana pokračovala v důsledném, důrazném a přitom čistém bránění a v útoku se do toho opřela Tereza Laláková, která góly ve 34. a 37. minutě vyrovnala na 6:6.

Je nám líto, video expirovalo.
ČT sportcast s lakrosistkami Annou Lottmann a Áňou Ničovou

Češky byly v té době nahoře a pokračovaly v jízdě. Michaela Srchová strhla vedení na českou stranu ve 44. minutě a Adéla Blahovcová přidala další gól o deset minut později. Očekávaný nápor Irek se povedlo ubránit, k čemuž pomohla Dvořáková několika skvělými zákroky. České vítězství pak v poslední minutě potvrdila svým čtvrtým gólem v zápase Srchová.

Češky k tomu dovedl nejlepší vlastní výkon na turnaji. Dalším soupeřem reprezentantek bude tým Haudenosaunee a v pátek je čeká závěrečný zápas o umístění.

Na dvě čtvrtfinálové pozice se z dolní části turnaje propracoval Izrael, který v play-in porazil Japonsko těsně 8:7, a Nový Zéland, který postoupil po jasné výhře 9:2 nad Haudenosaunee. Ve čtvrtfinále byly tyto týmy nasazeny proti nejlepším celkům z elitní skupiny. Izrael dostal lekci 20:3 od zatím zcela dominantního výběru USA a i Nový Zéland Kanadě nijak zvlášť nevzdoroval a podlehl 1:16. Austrálie porazila Skotsko jednoznačně 21:6, a tak nejvyrovnanějším čtvrtfinále bylo britské derby, ve kterém Anglie přehrála Wales 9:5.

Ve čtvrtečních semifinále se tedy střetne Kanada s Austrálií a USA s Anglií.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články