Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Basketbalisté Nymburka se nedali zaskočit a mají další titul

Nymburk – Čtrnáct, tolik sezon má Národní basketbalová liga stejného šampiona. Tu čtrnáctou trofej potvrdili hráči Nymburka v úterý na vlastní palubovce. Marně se snažil soupeř z Děčína zlikvidovat jedenáctibodový náskok favorita z prvního utkání a po boji nakonec podlehl i v odvetě 56:70.

Jiří Welsch s pohárem
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Až ve třetí minutě padl první koš a k malé radosti domácích fanoušků v zaplněném hledišti jej dali hosté, jimž nervózní začátek vyšel lépe. Děčín měl v Nymburce těžký úkol, vyhrát minimálně o jedenáct bodů, o něž podlehl favoritovi finálového duelu v prvním zápase před svými příznivci (71:82).

Zónová obrana na Nymburk zpočátku platila a hosté vedli 7:2, pak ale domácí zpřesnili hru a z rychlých protiútoků otočili v půlce první čtvrtiny na 9:7. Děčín ale neodpadl, naopak – čtvrtina skončila nerozhodně 18:18. Takže plán kouče děčínského celku Pavla Budínského vyhrát každou část hry o tři body, byl hned zpočátku nabourán.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté Nymburka získali čtrnáctý titul v řadě

Obrovské tempo pokračovalo i po první přestávce a Nymburk pod taktovkou amerického rozehrávače Eugene Lawrence začínal ve výborné atmosféře získávat navrch, ale dobře bránící soupeř nedal favoritovi klid a vedení narůstalo pomaleji, než si domácí přáli. Přesto vedli v polovině zápasu 32:31.

Ovšem postupem času přece jen přicházela únava a ztráty děčínských hráčů se množily, což znamenalo jasnou cestu favorita za titulem. Vyrovnaný stav domácí tým už nepřipustil a před poslední částí hry vedl o třináct bodů 55:42. V závěru už měl Nymbruk jasně navrch a děčínská snaha o zázrak pak už se stala spíš bojem o přežití se ctí.

Finále NBL Nymburk - Děčín
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Josef Vostárek

Nymburk překonal basketbalový rekord brněnských "Žabin", které v letech 1996 až 2008 vybojovaly třináct titulů v řadě. Zároveň potvrdil dominanci v NBL, kde za celou sezonu jen dvakrát těsně prohrál. Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen kubánský křídelní hráč mistrovského celku Howard Sant-Roos, který byl v obou utkáních nejlepším střelcem s 27 a 21 body.

"Lidé si možná myslí, že to vyhráváme jen tak, protože máme na dresu Nymburk, ale faktem je, že jsme v hale zavření od srpna a makáme minimálně stejně jako ostatní. Troufám si říct, že i víc. Jako samozřejmost to neberu, je to příjemný pocit. Splnili jsme roli favorita, což je důležité," řekl nymburský kapitán Jiří Welsch.

"Děčín byl velmi dobrý soupeř do finále, což bylo dané jejich momentální formou a tím, že jsou dobrý tým. Ten formát jim dával větší energii a naději na dobrý výsledek a možná i na titul. Tyhle faktory když se daly dohromady, tak to bylo velmi dobré finále," ocenil soupeře sedmatřicetiletý Welsch, který zatím neřekl, jestli bude pokračovat v kariéře dál.

"Byl to hezký basketbal. Kdybychom doma zahráli lépe první čtvrtinu, tak by to mohlo být ještě zajímavější, ale myslím, že si to i tak všichni užili," konstaoval děčínský kapitán Jakub Houška.

"Víme, jak je Nymburk silný, přesto jsme bojovali, drželi s nimi krok, ale pak nám asi trochu došly síly, utekli nám a bylo to těžké. Druhé místo je pro nás letos trochu překvapení, protože Pardubice měly silný tým. Takže sezona je super," dodal Tomáš Vyoral, se 13 body nejlepší střelec Děčína.

Nymburk - Děčín 70:56 (18:18, 32:31, 55:42)

Nejvíce bodů: Sant-Roos 21, Lawrence 15, Benda 11 - Vyoral 13, P. Houška 11, Pomikálek 10. Fauly: 17:21. Trestné hody: 22/17 - 16/11. Trojky: 9:5. Doskoky: 43:44. První zápas: 82:71.

Konečné pořadí NBL: 1. Nymburk, 2. Děčín, 3. Pardubice, 4. Opava, 5. USK Praha, 6. Kolín, 7. Svitavy, 8. Ústí nad Labem, 9. Brno, 10. Jindřichův Hradec, 11. Ostrava, 12. Prostějov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články