Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finálové déjà vu, Děčín touží po změně systému zaskočit favorizovaný Nymburk

Děčín - Potřetí za sebou si o titul v Národní basketbalové lize zahraje Děčín s Nymburkem. Vyvrcholení této sezony bude však přeci jen jiné. Zatímco v předchozích letech musel mistr vyhrát tři utkání, letos vzejde šampion jen ze dvou zápasů. Začne se v Děčíně, odveta proběhne příští úterý v Nymburku. Pokud si oba týmy připíšou vítězství, rozhodne skóre. Přímý přenos 1. finále sledujte od 18:00 exkluzivně na webu ctsport.cz. Po skončení finále MOL Cupu také na programu ČT sport.

Nymburk - Děčín
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Nymburk, jenž útočí na čtrnáctý titul v řadě, tak bude mít mírně ztíženou situaci. Vzhledem k tomu, že z posledních 51 utkání v play-off prohrál jediné a za posledních pět let nevyhrál pouze pět ligových zápasů, těžko by jej někdo porazil třikrát z pěti zápasů.

Zaváhání v jediném duelu se mu ovšem může přihodit, jako se mu to stalo v letošním semifinále v Opavě, a pak by mohl mít v odvetě problém. Proto si je úřadující mistr vědom toho, že nesmí podcenit ani minutu.

"Pro nás musí být varováním letošní play-off Ligy mistrů, kdy jsme stejným systémem hráli se Sassari. Tam jsme prohráli o 22 bodů a doma jsme o 21 bodů vyhráli a kvůli jedinému bodu nepostoupili. To by nám teď mělo připomenout, že v tomto formátu se hraje o každý bod, který může rozhodnout celou sérii," prohlásil kapitán Jiří Welsch.

Nový systém dává tudíž větší naději hráčům Děčína. Předchozí dvě finále s Nymburkem prohráli 0:3 na zápasy a naposledy Středočechy porazili v prosinci 2012. Kdyby se jim ale podařil první finálový duel, mohli by favorita potrápit.

"Systém letošního finále je na skóre, což je atraktivnější jak pro diváky, tak pro nás hráče. Doufám, že s fanoušky v zádech ukážeme, že Nymburk není neporazitelný," prohlásil odhodlaně děčínský pivot Jakub Krakovič.

Děčín se v play-off dostal do formy, v semifinále vyřadil favorizované Pardubice a navíc oproti předchozím finále je v kompletní sestavě bez větších zdravotních potíží.

"Zaručit výsledek neumím, ale co mohu slíbit našim fanouškům, je naše touha a odhodlání být co nejdéle konkurenceschopným týmem. Myslím, že na to v současné chvíli máme solidní šanci díky zdravotnímu stavu celého týmu, formě a kvalitě hry, která nás dostala až na samotný vrchol," prohlásil kouč Děčína Pavel Budínský.

Utkání finálové série Děčín - Nymburk
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Proti však stojí velmi zkušení hráči Nymburka. Za sebou mají těžké mezinárodní zápasy a někteří z nich touží po svém prvním titulu jako Bryon Allen.

Naopak Petr Benda útočí na jubilejní desátý triumf. "Bude to jedno z nejtěžších finále za posledních deset let. Děčín bude v prvním utkání hodně nepříjemný. Bude hodně záležet na začátku, jak se kdo chytne, jak k zápasu oba týmy přistoupí," uvedl vedoucí nymburského týmu Vratislav Šístek.

Finále začne v Děčíně, přičemž Válečníci přesunuli zápas na zimní stadion, kde hostili už předchozí finále. V roce 2015 tam vytvořili divácký rekord s počtem 4850 fanoušků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články