Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Finálová série o volejbalový trůn začíná, favoritem je Kladno

Praha – Suverénní vítěz základní části extraligy z Kladna vstoupí do bitvy o titul proti Českým Budějovicím před vlastními fanoušky. Jihočeský klub porazil ve všech třech vzájemných utkáních letošního ročníku a v nastoleném trendu touží pokračovat i ve finálové sérii, která se odehraje na čtyři vítězné zápasy. Druhý duel sledujte v neděli od 15:30 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Volejbalisté Kladna
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Kladno a České Budějovice si zopakují finále po osmi letech. V roce 2009 vyhrál Jihostroj 3:1 a završil tehdy mistrovský hattrick. Tentokrát je ovšem víceméně v roli outsidera. "Budeme bojovat jako lvi, bez zábran. Můžeme jenom překvapit," řekl trenér René Dvořák.

O domácích se před začátkem sezony nehovořilo jako o jednom z adeptů na titul. I za pomoci dvojice Nizozemců, libera Dirka Sparidanse a nahrávače Daana van Haarlema nebo finského smečaře Mattiho Hietanena však nad sítí kralují.

"Průběh ročníku byl pro nás dobrý. Jsem moc rád, že jsme svými výkony popřeli názory, že ani neprojdeme do play-off," prohlásil kouč Milan Fortuník.

Středočeši přehrávají soupeře rychlou hrou, která začíná u dobré přihrávky. "Nebudeme vymýšlet nic převratného. Máme rychlejší kombinace než ostatní týmy, to byla naše přednost, máme na to vybavené hráče a stejně budeme hrát s Českými Budějovicemi," pokračoval kladenský stratég.

Českobudějovičtí vydřeli postup ve čtvrtfinále proti Příbrami a v semifinále přehráli nebezpečné Karlovarsko. "Vzrostlo jim sebevědomí a platí, že to byl před sezonou jeden z aspirantů na titul," uvedl Fortuník o soupeři. "Budeme hrát v pohodě. Zkusíme jít za zlatým snem," vzkázal na dálku Dvořák.

Letošní výsledky hovoří jasně pro Kladno. V základní části porazilo Jihostroj 3:0 a 3:1 a ve čtvrtfinále Českého poháru znovu 3:0. "Neříkáme si ale, že díky tomu není co řešit. Kluci mají zdravý respekt, ale vůbec žádný strach," poznamenal Fortuník.

Je nám líto, video expirovalo.
Budějovice jsou ve finále, v šestém zápase smetly Karlovarsko

Jednou z výhod Českých Budějovic jsou zkušenosti hráčů z vypjatých sérií o titul. "Finále je trošku o nervech a Kladno má hodně hráčů, kteří ho ještě nevyhráli. Pro ně to může být nervózní a pro nás uvolněné," cítí šanci Dvořák.

Kladno se naposledy radovalo z mistrovského poháru v roce 2010, pak ale z nejvyšší soutěže sestoupilo. Loni klub získal práva na extraligu od Havířova a skončil šestý. České Budějovice slavily zatím poslední primát a celkově osmý před třemi lety.

Hymnu před prvním finále zazpívá jazzová zpěvačka Eva Emingerová, bývalá volejbalistka a členka bronzového českého týmu z mistrovství Evropy (1987), matka trojnásobného olympijského medailisty kajakáře Josefa Dostála.

Harmonogram finálové série Kladno - České Budějovice

15. 4. 2017, 18:00, Kladno - České Budějovice

16. 4. 2017, 15:30, Kladno - České Budějovice

19. 4. 2017, 18:00, České Budějovice - Kladno

20. 4. 2017, 18:20, České Budějovice - Kladno

Případný 5. zápas, 23. 4. 2017, Kladno - České Budějovice

Případný 6. zápas, 26. 4. 2017, České Budějovice - Kladno

Případný 7. zápas, 29. 4. 2017, Kladno - České Budějovice

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články