Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bartoň se vrací do reprezentace. Ne však jako hráč, ale jako asistent kouče

Praha – U národního týmu bude opět působit Luboš Bartoň. Jeden z nejlepších českých basketbalistů posledních dvou dekád však nebude reprezentaci pomáhat na palubovce, nýbrž jako asistent trenéra Ronena Ginzburga. V realizačním týmu nahradí Pavla Beneše, který na vlastní žádost neprodloužil smlouvu.

Luboš Bartoň
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Když jsem přišel k národnímu týmu, bylo mým cílem zapojovat do něj bývalé hráče. S Lubošem to bylo jednoduché. Po skvělé kariéře chtěl zůstat u basketbalu jako trenér. A já věřím, že v tom bude dobrý," uvedl Ginzburg.

"Luboš na hřišti jako hráč do všeho dával 100 procent. Má dobré vztahy s hráči a mně může pomoci jako trenér. V minulých dnech jsem se spolu sešli. Myslím, že je Luboš pro národní tým dobrou volbou i z dlouhodobého hlediska," dodal.

Šestatřicetiletý Bartoň patřil ke stálicím národního týmu, za který nastupoval pravidelně od roku 1998. Zúčastnil se čtyř evropských šampionátů v letech 1999, 2007, 2013 a 2015, kde pomohl týmu k historickému sedmému místu. V roce 1999 byl druhým nejlepším střelcem turnaje.

Spolu s Jiřím Zídkem mladším je také jediným českým vítězem Evropské ligy. Povedlo se mu to v roce 2010 s Barcelonou. Odchovanec Děčína prošel americkým univerzitním systémem. Následně se vrátil do Evropy, kde oblékal dresy Boloně, Říma, Badalony, Barcelony, Fuenlabrady, USK Praha, Braunschweigu, Děčína, Valencie a Nymburka. Hráčskou kariéru ukončil loni v říjnu.

Už tehdy plánoval trenérskou dráhu a nabídka od reprezentace ho potěšila. "Vůbec jsem se nerozhodoval. Jsem sice na začátku trenérské kariéry, ale nehodlám dlouho otálet a tohle je výborná příležitost se leccos naučit. Není lepší začátek trenérské kariéry, než jet na mistrovství Evropy," řekl Bartoň. Český celek se v září představí na Eurobasketu ve skupině hrané v Rumunsku.

Zatím má trenérské zkušenosti jen z mládeže Barcelony a je si vědom, že práce v reprezentaci, kde se s většinou hráčů dobře zná, bude znamenat náročný přechod.

"Musím být sám sebou, ale zároveň se stát serióznějším. Je to pozvolný proces. Nejde převléknout kabát a z hráče se stát trenérem. Posledních pět let kariéry už jsem si směřoval mentalitu tímto směrem. Potřebuji ze sebe plně dostat hráče a stát se trenérem," uvedl Bartoň.

Prvním úkolem pro něj bude komunikace s hráči v zahraničí. "Budu znát jejich formu, status, jak se mají... O všem budu informovat trenéra Ginzburga. Už jen tento proces pomůže k tomu, abychom se v létě sešli s tím, že se známe, a znovu se nepoznávali," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články