Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hodnocení není radostné. Je to pro nás neúspěch, řekl trenér florbalistů Cepek

Riga – Na mistrovství světa přijel s tím, že si se svými svěřenci chce odvézt domů jednu z medailí. Plán trenéra českých florbalistů Radima Cepka ale nevyšel. Jeho svěřenci v boji o bronz podlehli Švýcarům 5:8 a nenavázali tak na třetí místo z posledního šampionátu. Kouč národního týmu výsledek označil za neúspěch a myslí si, že čeští hráči na sobě musí ještě více pracovat, aby se špičkou hráli pravidelně vyrovnaná střetnutí.

Trenér Radim Cepek na lavičce českých florbalistů
zdroj: www.ceskyflorbal.cz autor: Martin Flousek

"Hodnocení není radostné, protože jsme rozhodující zápas prohráli. Je to smutné, před dvěma lety jsme byli šťastnější. Dnes jsme ty důležité momenty, třeba v zakončení, propásli. I v obraně jsme udělali o dvě tři chyby více, které nás mrzely. Je to neúspěch, chceme víc než skončit z té první čtyřky čtvrtí," řekl Cepek.

"Prohráli jsme těsně s Finy, dnes to byl otevřený zápas. Chtěli jsme více. Bohužel se nám to nepovedlo, nedá se svítit. To je sport," uvedl Cepek.

Podle něj musí český florbal stále ještě Švédy, Finy a Švýcary dohánět. "Když jsem u reprezentace začal, tak jsme poráželi Švýcary, jednou Finy i Švédy. Ty zápasy jsou tak těsné. Nemáme hráče, abychom je pravidelně poráželi. Musíme si nalít čistého vína, že takovou konkurenci v Česku nemáme. Nemáme tolik hráčů, kteří mohou hrát na mezinárodní úrovni," prohlásil jednačtyřicetiletý bývalý útočník.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih: Česko prohrálo se Švýcarskem v boji o bronz 5:8

"Musíme lépe pracovat. Zkvalitnit tréninkové procesy, abychom měli širší výběry a mohli s nimi hrát víc vyrovnaných zápasů. To se nám zatím nedaří, protože na tom nejsme ještě tak dobře v celkovém pojetí hry. Není to už o taktice, je to o herních dovednostech jednotlivce," řekl Cepek.

Za dva roky čeká české florbalisty vystoupení na domácím MS, kde budou chtít rozšířit dosavadní sbírku stříbra z roku 2004 a bronzů z let 2010 a 2014. "Budeme očekávat lepší výsledek. Viděli jsme, že jsme schopni s těmi nejlepšími hrát, nesmíme po tomto mistrovství světa usnout na vavřínech. Je třeba pokračovat dál, abychom nezaspali rok, že se budeme soustředit na jiné věci. Musí se zlepšit kondice, herní dovednosti jednotlivce. Musíme být vyzrálejší po taktické stránce," uvedl Cepek.

Smlouvu má až do roku 2018, ale jeho působením u týmu se bude zabývat po šampionátu reprezentační komise České florbalové unie, které Cepek předloží hodnocení celého dvouletého cyklu. "Mám obrovský respekt k tomu, jak tady národní tým hrál. Současně teď máme dva roky a chtěli bychom, aby výsledky národního týmu byly celou dobu. Určitě budeme celkově hledat cesty, jak by se mohl nároďák před domácím mistrovstvím světa ještě posunout," řekl prezident českého florbalu Filip Šuman.

Cepek nechce spekulovat, jak je jeho pozice pevná. "To není v mé kompetenci. Český divák chce medaile, chce úspěchy, to je normální. Trenérská židle není nikdy jistá. Je třeba si teď říct, co bylo dobře, co špatně. Jestli v tom pokračovat, nebo jestli se něco má měnit. Já mám chuť pokračovat. Jak s hráči, tak teď ty zápasy, to je nádhera. Chci pracovat na tom, být ještě lepší," řekl Cepek.

Dobrý dojem má z výkonů řady hráčů. "Matěj Jendrišák, Milan Tomašík, Jiří Curney a další, to jsou stálice. Ale velké pozitivum je brankář Lukáš Souček, který předvedl perfektní výkony. Velice mě překvapil Šebek, který do první lajny zapadl, jako by tam hrál pravidelně. A Ondra Němeček, on si to sice nebere, ale být v první lajně je tlak," dodal na adresu osmnáctiletého benjamínka týmu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články