Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Beneš: Volba florbalu mě trochu mrzí. V hokeji jsem neměl zle nakročeno

Riga – Stačilo se rozhodnout jinak a možná by se živil hokejem jako jeho bývalý spoluhráč z Letňan Jakub Vrána. Marek Beneš však nakonec zvolil florbal a v současnosti je členem národního celku na mistrovství světa v Rize. Jde tak dokonale ve stopách svého otce Luďka, i když přiznává, že občas své volby trochu lituje.

Marek Beneš (třetí zprava) v dresu české reprezentace
zdroj: ceskyflorbal.cz autor: Martin Flousek

"Hrál jsem hokej déle než florbal. Odmala až do čtrnácti let. Nejdřív za Slavii a pak za Letňany. Táta pak začal trénovat na Chodově a já tam začal chodit na tréninky. V tu dobu jsem byl ve florbale hroznej. Rok jsem skloubil obě věci, pak jsem se rozhodoval, do kterého sportu jít. Trošku mě mrzí, že jsem zvolil florbal, i když jsem tady," přiznal Beneš.

V Letňanech hrál například s Vránou, který v této sezoně v dresu Washingtonu debutoval v NHL, či Václavem Karabáčkem působícím na farmě Buffala. "V hokeji jsem také neměl úplně špatně nakročeno, ale asi jsem se trochu bál té vidiny, kolik se toho pro něj musí obětovat. Když se podíváte na ty mladé kluky, co jsou v NHL, ti mají v životě jen hokej, to mě trochu vyděsilo," prohlásil Beneš.

Rozhodl se proto pro florbal. "Je jako amatérský sport takový nenáročný, mám čas úplně na všechno. I když bere hodně času, ale v klidu stíhám školu, kámoše a stejně se dá dostat na mistrovství světa, když jen trochu chcete. Takže mi to vyhovuje asi víc," podotkl Beneš, který je schopen hrát v obraně i v útoku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih florbalového utkání Lotyšsko - Česko

V dobách začátků florbalu v Česku, kdy hrál jeho otec, byl přechod k florbalu od hokeje v tak pozdním mládežnickém věku běžný, ale v současnosti je raritou. "Samozřejmě kdybych nehrál hokej a začal s florbalem tak pozdě, asi bych na mistrovství světa nikdy nebyl. Nějaký základ a technika tam je, i když si pamatuju, že jsem s florbalem měl problém. Dá se to ale rychle osvojit i s tím děrovaným míčkem," komentoval to Beneš.

Jeho otec se představil na světových šampionátech v letech 1998 a 2000, ale dlouho trval na tom, že chce mít ze syna raději hokejistu. "Táta mě strašně nutil, abych zůstal u hokeje. Já ho neposlechl. On hrál také hokej a v tu dobu asi ani nečekal, že bych se ve florbale mohl takhle rychle vytáhnout. A teď vždycky, když řeknu nějakou námitku, odpoví: 'Já jsem ti to říkal.' Mám doma utrum s nějakým pobrečením si, že jsem nezůstal u hokeje," prozradil Beneš, jehož otec nyní trénuje ve Střešovicích.

"Neříkám, že jsem byl dobrý jako Vrána, ale kdyby se makalo, určitě tam byl nějaký potenciál. Když vidím NHL, tak si spíš ze sebe dělám srandu, než bych si říkal: 'Já tam mohl být...' Kluci se tam dostali, mají vysněný život v NHL a já si v uvozovkách zadarmo pinkám florbal," podotkl.

Sám by si mohl v budoucnu zahrát nejlepší ligu světa ve florbalu, byl už na stáži ve švédském celku Pixbo Wallenstam. "Teď maturuju. Pak záleží, jak se rozhodnu. Jestli jít na vysokou školu v Praze, což asi jo, pak třeba na rok v druháku to zkusit. Ale pro mě je vysoká na prvním místě, takže uvažuju, jestli zkusit nějakou ve Švédsku, popřípadě kde," prohlásil Beneš.

Majitel bronzové medaile z loňského juniorského mistrovství světa na šampionátu v Rize naskočil do hry jen z pozice náhradníka, ale přesto si premiéru užívá. "Je to super, první mistrovství a super zkušenost už jen tu být. Zatím jsem se do hry moc nedostal, ale je to určitě něco nového. V tomhle sportu nejvíc, co se dá dosáhnout. Je tu florbalová smetánka, takže je to určitě zajímavé," dodal Beneš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články