Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Česko nominovalo na nohejbalové MS zkušený tým a chce se vrátit na vrchol

Praha - Od pátku do neděle bude Brno hlavním městem nohejbalu. Moravská metropole poprvé hostí mistrovství světa v této populární rekreační hře a český tým by se v domácím prostředí rád vrátil na světový trůn, o který ho ve všech třech kategoriích připravili před čtyřmi lety Slováci. Reprezentanti cílí na úspěch zejména v kategorii dvojic a trojic, kde získali loni zlaté medaile na mistrovství Evropy. Přímý přenos medailových bojů sledujte v neděli od 13:00 na ČT sport a našem webu.

Jan Vanke v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

V reprezentační nominaci mají převahu hráči brněnských Modřic, přestože dlouhodobý hegemon domácí extraligy letos nepostoupil ani do finále. "Pro trenéry je vždycky složité dát k sobě typově ideální hráče. Spoluhráči jsou sehraní z klubu, já s nimi ale hraji na některých turnajích mimo sezónu, takže se neznáme jen jako protihráči z extraligy," říká smečař týmu a jediný zástupce mistrovských Karlových Varů v nominaci Jan Vanke.

Je nám líto, video expirovalo.
Vanke: Věřím, že v domácím prostředí prodáme zkušenosti

Tradičním vyzyvatelem českého týmu budou nohejbalisté Slovenska, kteří obhajují prvenství ve všech třech kategoriích. "U Slováků došlo k určité generační obměně. Skončili bratři Perunové, kteří dlouhodobě vykazovali skvělou výkonnost a měli právě velkou zásluhu na třech třech zlatých. A v nominaci není ani mistr světa v singlu Milan Ižol. Ale na kvalitě jejich týmu to nic neubírá," domnívá se Vanke.

Šampionátu se bude účastnit celkem 21 týmů, jež jsou rozděleny do dvou výkonnostních kategorií. "Osm nejlepších podle výsledků z předchozího šampionátu je nasazeno přímo do víkendových bojů a z páteční kvalifikace k nim přibydou čtyři další v každé disciplíně. Ostatní budou hrát vlastní turnaj divize B, ve které budou rovněž oceněny tři nejlepší týmy. Začínající země si tak mohou zahrát vyrovnanější zápasy a lépe se tak rozvíjet. Třeba náš zápas s Anglií by totiž nedal nic ani jim, ani nám," soudí šéftrenér české reprezentace Jiří Šmejkal.

Mistrovství světa změnilo nejen systém, ale i periodicitu, hraje se už jen jednou za čtyři roky. "Je to obrovská motivace, věk se nedá zastavit a člověk neví, kolik šampionátů si ještě bude moct zahrát. Zvlášť starší hráči, pro které je to poslední šance, dali do přípravy všechno. Věřím, že právě jejich zkušenosti dokážeme na domácím mistrovství prodat," uzavírá Vanke.

Nominace nohejbalové reprezentace na mistrovství světa:

Jednotlivci: Ondřej Vít (Žatec)

Dvojice: Lukáš Rosenberk, Radek Pelikán (oba Modřice), Jakub Mrákava (Čakovice)

Trojice: Martin Müller, Jakub Pospíšil, Lukáš Rosenberk (všichni Modřice), Jan Vanke (karlovy Vary), Ondřej Vít (Žatec)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články