Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Házenkáři na Islandu sahali po vítězství. Favorit ale duel v závěru otočil

Reykjavík – Téměř celý druhý poločas si drželi těsné vedení a mířili za nečekaným vítězstvím na úvod kvalifikace o mistrovství Evropy. Čeští házenkáři ale nakonec na triumf proti favorizovanému Islandu nedosáhli. Seveřané v závěrečných pěti minutách střetnutí otočili a na domácí palubovce zvítězili rozdílem jednoho gólu 25:24.

V dalším utkání skupiny změří Češi v sobotu síly s Makedonií, která v druhém dnešním duelu doma zvítězila nad Ukrajinou. Na Euro v roce 2018 do Chorvatska postoupí první dva celky z každé ze sedmi kvalifikačních skupin a nejlepší tým z třetích míst.

"Samozřejmě jsme zklamaní. Minimálně na bod jsme tady na Islandu měli a vlastními chybami jsme se o něj připravili. Dělali jsme příliš mnoho technických chyb a to bylo asi rozhodující," uvedl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

"Prohráli jsme o gól, myslím si ale, že jsme tady minimálně bod měli získat. Ztratili jsme tento bod, nebo možná i dva, v posledních deseti minutách zápasu, kdy jsme udělali několik technických chyb v útoku," litoval brankář Tomáš Mrkva.

Český celek vloni v lednu senzačně deklasoval Island na světovém šampionátu v Kataru 36:25, tentokrát byl duel ale o poznání vyrovnanější. Za národní tým po roce nastoupil kapitán Jícha, který vzhledem k přetrvávajícím potížím s kolenem vypomáhal hlavně v obraně, stejně jako další navrátilec Horák.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři na úvod kvalifikace ME prohráli o gól na Islandu

Češi vstoupili do utkání na půdě třináctého týmu z letošního mistrovství Evropy dobře a v polovině první půle si díky sérii čtyř branek a Jurkově trefě vytvořili náskok 7:4. Jenže Islanďané si vzali oddechový čas a pěti góly po sobě odskočili do vedení 9:7.

S dvoubrankovým náskokem šli Seveřané i v poločase do šaten, po pauze ale hostující tým začal zostra a dvěma rychlými góly ztrátu smazal. V 35. minutě Zdráhala ze sedmičky otočil stav a Linhart následně upravil na 15:13 pro český celek.

Hosté si pak většinu druhé půle udržovali těsný náskok a Island musel opakovaně dotahovat. Do vedení se favorizovaní Seveřané znovu dostali až pět minut před koncem, kdy se prosadil Arnor Tor Gunnarson.

Vzápětí zvýšil Palmarsson, Hrstka ale dokázal kontrovat a Češi pak měli poslední půlminutu na to, aby srovnali. Jenže sudí z Portugalska jim odpískali útočný faul a bylo rozhodnuto. "Když jsme se mohli soupeři utrhnout na tři čtyři góly, udělali jsme technickou chybu. Dostali jsme z trháku dva tři góly a potom už to bylo hop nebo trop. Bohužel dnes to nevyšlo, věříme ale, že v sobotu se nám to povede," uvedl Mrkva.

"Teď se musíme dát dohromady. Zítra nás čeká opět cestování, v pátek pak trénink. Musíme si rozebrat toto dnešní utkání a připravit se na Makedonii. Ten zápas chceme vyhrát," dodal Filip.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů:

Island - ČR 25:24 (12:10)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 5, Bečvář 1, Jurka 3, Jícha 3, Sobol, Horák, Stehlík 2, Babák 2, Linhart 3, Petrovský 1, Zdráhala 4, Užek, Landa, Říha. Nejvíce branek Islandu: Sigurdsson 6. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 6/5. Vyloučení: 4:4.

Makedonie - Ukrajina 27:21 (13:10).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články