Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Budeme hrát? Fotbalisté Caroliny sledují občanské nepokoje v Charlotte

Neděle je v zámořské NFL pro hráče i fanoušky posvátným dnem – dnem zápasu. Ve třech neměnných časových blocích se každý týden od září do prosince na vyprodaných stadionech představí 28 z 32 týmů v soutěži, a sportovní Amerika pak celý den hltá touchdowny a tvrdé střety. Na další takovou neděli se chystali i hráči Caroliny Panthers, neúspěšní účastníci letošního Super Bowlu. Jenže v jejich domovském Charlotte vypukly po zastřelení Keitha Lamonta Scotta občanské nepokoje. A Panthers tak zůstávají v nejistotě, jestli se zápas s Minnesotou Vikings v neděli uskuteční a pokud ano, tak v jaké atmosféře.

Utkání Carolina - Denver
zdroj: AP autor: Marcio Jose Sanchez

Demonstrace na protest proti policejnímu násilí zmítají nejlidnatějším městem státu Jižní Karolína od středečního večera, kdy Lamonta Scotta zabil černošský policista Brentley Vinson. I když se tým Caroliny, který má z předchozích dvou zápasů nové sezony bilanci 1-1, snaží soustředit výhradně na svého příštího soupeře, otázkám na aktuální situaci ve městě se při setkání s novináři vyhnout nemohl. Nikdo z hráčů ale neměl v průběhu týdne příliš chuť se k násilnostem, spojeným s rasovým napětím v americké společnosti, vyjadřovat.

"Jsme fotbalový tým a zajímat by nás měla především vítězství a to, jak se zase dostat do Super Bowlu," prohlásil například obránce Lavar Edwards. Ani největší hvězda týmu, tvář ligy a nejužitečnější hráč loňské sezony Cam Newton, od kterého by možná veřejnost nějaké prohlášení očekávala, za sebe nepřidal nijak vyhraněný názor. "Je nešťastné, že se takové věci dějí. Lidé by se za ně měli zodpovídat a je jedno, jaké jsou rasy," uvedl quarterback.

"Není fér, že od nás společnost očekává, že budeme všem ukazovat správnou cestu. Nevím, jestli máme odpovědi na všechny otázky a také nevím, jestli jsme vůbec v pozici, abychom je mohli dávat. To by měli dělat lidé, které jsme zvolili do úřadů," promluvil za klub hlavní kouč Ron Rivera.

S blížícím se datem duelu Carolina – Minnesota začalo vedení NFL řešit otázku, jestli by se vůbec měl zápas za dané situace ve městě uskutečnit. V Charlotte totiž panuje výjimečný stav a starostka Jennifer Robertsová vyhlásila také zákaz nočního vycházení. Brian McCarthy z PR oddělení soutěže ale na svém twitterovém účtu ve čtvrtek zveřejnil stanovisko, ve kterém uvádí, že zápas se odehraje podle plánu (tedy v neděli ve 13:00 východoamerického času) a že NFL monitoruje situaci v Charlotte a komunikuje o ní s příslušnými úřady ve městě.

S blížícím se víkendem – a po třech dnech protestů - začali být sdílnější i hráči Caroliny. "Lidé jsou naštvaní právem na to, co se děje, ale násilí není řešením," řekl na týmové tiskové konferenci linebacker Thomas Davis. "Tohle není jen otázka Charlotte. To je záležitost, která se týká celé téhle země. Ale takhle se ten problém zkrátka nedá řešit." Zároveň dodal, že fotbalové utkání může být pro obyvatele rozdivočelého města společnou platformou. Něčím, co je semkne.   

Demonstrace v Charlotte
zdroj: ČTK/imago stock

Podobný tón volí ve svém komentáři k tématu na serveru sportingnews.com i novinář Tadd Haislop. "Město ten zápas potřebuje. Charlotte je momentálně zraněné a potřebuje nějakou dávku normálnosti a také ujištění, že úřady dokážou vrátit a udržet pořádek. Potřebuje vědět, že za ním Panthers a NFL stojí." 

Zdroj
nfl.com, sportingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články