Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Náš tým se výkonnostně posouvá, těší trenéra házenkářů Filipa

Zlín - Čeští házenkáři vydřeli postup do play-off o mistrovství světa a jejich rozhodující triumf nad Turky označil trenér Jan Filip za vítězství vůle a velkého odhodlání. Jeho tým vyhrál ve Zlíně 34:28 a po předchozí porážce o tři góly v Turecku se mu otevřela cesta do další fáze kvalifikace.

Trenér házenkářské reprezentace Jan Filip
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Právě nezměrná vůle nás hnala do útoku. Věděli jsme, že musíme lépe proměňovat šance. Vytvářeli jsme si lepší střelecké situace. Chodili jsme kolměji na branku, a tím se dostávali do výhodnějších pozic v zakončení. Náš tým se stále výkonnostně posouvá," pochvaloval si Filip.

V prvním poločase se ale navzdory snaze nedařilo házenkářům umazat tříbrankové manko z prvního duelu. "Měli jsem jen problém s bráněním nebezpečného Döneho, který se oproti prvnímu utkání rozstřílel. Nedostávali jsme se k tomu, abychom mu znemožnili střílet. Hru s pivotem mají Turci dobře zvládnutou i poslepu. Jakmile se dostal Döne za pivota, tak bylo už těžké ho zastavit," konstatoval Filip.

Zápas rozhodl výborný vstup českého týmu do druhého poločasu, ve kterém zářil i brankář Štochl. "Získali jsme náskok, který jsme potřebovali. Slibně rozehraný duel ale hodně zkomplikovalo přísné vyloučení Tomáše Říhy, které nabouralo hlavně defenzivní hru. Dokázali jsme zápas uhrát na morálku. Počítali jsme také s tím, že nám pomohou diváci," uvedl Filip.

Je nám líto, video expirovalo.
Filip: Čekali jsme, že se bude rozhodovat až v posledních minutách

Nálada v týmu nebyla po prvním zápase dobrá

Připustil, že k úspěchu pomohla i horkokrevnost tureckých hráčů, kteří se nechali vyprovokovat. Velkou ztrátou bylo zejména vyloučení nejlepšího střelce Döneho. "Na druhé straně mě mrzí naše zbytečné vyloučení brankáře Štochla po nesmyslné reakci. Nakonec jsme byli rádi, že jsme zápas zvládli," usmál se Filip.

Po utkání v Ankaře ale českému výběru do smíchu nebylo. Trenér musel dostat hráče psychicky nahoru. "Nálada v týmu nebyla dobrá. Věděli jsme, že bylo v našich silách i tento zápas vyhrát. Musím ale uznat, že Turci hráli v obou duelech velmi dobře. Nejsou to žádní nazdárci," řekl Filip.

"Za výkonnostním vzestupem turecké házené vidím i starty v Lize mistrů. Deset zápasů s kvalitními soupeři hráče výkonnostně hodně zvedne. My takové možnosti konfrontace nemáme," posteskl si Filip. A s těžkým soupeřem se dá počítat i v další fázi, trenér ale zatím nepřemýšlel nad tím, s kým by se Češi mohli utkat. "Teď jsme rádi, že jsme postoupili. Ale nebudeme nasazeni, takže nás žádný snadný protivník nečeká," poznamenal český kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články