Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Basketbalisté nestačili na Itálii. V pátek se utkají o 7. místo s Lotyši

Lille - Den po prohraném čtvrtfinále se Srbskem nastoupil na mistrovství Evropy český tým proti Itálii v zápase ve skupině o 5.-8. místo. Svěřenci Ronena Ginzburga na squadru azzuru nestačili a podlehli ji 70:85. I přes prohru mají stále šanci probojovat se do olympijské kvalifikace o Rio 2016, což se stane za předpokladu, že v pátek od 18:30 porazí Lotyše.

Utkání Česko – Itálie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Češi odehráli nejméně vydařený zápas v play off. Oproti předchozím duelům s Chorvatskem a Srbskem na nich byla vidět nervozita z důležitého utkání a nepůsobili tak energicky jako předtím. Navíc jim nevyhovoval styl Itálie, založený na akcích jeden na jednoho, na které nepůsobila jinak dobrá týmová obrana.

"Došly nám síly. Nezdobil nás ten rychlý a agresivní basketbal jako dosud. Navíc jsme špatně bránili jedna na jedna. Špatně jsme si pomáhali. Jejich pivoti hrají zvenku a jsou schopni hrát jedna na jedna. Jsou siloví a jdou až do koše. To nám dělalo velké problémy," připustil pivot Pavel Houška.

Úvod 2. poločasu vyšel o mnoho lépe Italům. Češi přiznali, že bylo těžké je ubránit

Znovu to však byli Jan Veselý s Tomášem Satoranským, kdo držel český tým ve hře a v kontaktu s favoritem. Předváděli výbornou spolupráci a hezké akce, ovšem v útoku postrádali větší podporu spoluhráčů. A tak když se v úvodu druhé půle rozstřílely z dálky hvězdy z NBA Danilo Gallinari a Andrea Bargnani, odskočila Itálie na 17 bodů, což se ukázalo být jako rozhodující náskok.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Česko-Itálie

Vyhlášený obranář Pavel Pumprla připustil, že se zámořské opory Italů těžko bránily. "Hrozně těžko se hraje, když u nich jste, ale oni přes vás dají těžkou střelu. Proto jsou to takové hvězdy. Dělali jsme, co jsme mohli, ale jejich individuality a těžké střely udělaly rozdíl ve třetí čtvrtině. A to se pak těžko dohání," popisoval Pumprla. 

Veselý se sice snažil s výsledkem něco udělat, ale marně. "Rozstřílel se Bargnani, dal tři rychlé trojky za sebou, my jsme naopak dlouho nedali koš. Tam se to rozhodlo. Pak je proti tak kvalitním soupeřům hrozně těžké získávat vedení zpátky na naši stranu," hodnotil Satoranský.

Pavel Houška: "Saty s Veseláčem hráli v každém zápase velkou porci minut a v tomhle tempu to nemohou táhnout celý zápas. Italové na to měli čtyři hráče a my jen dva. Potřebovali jsme, abychom jim pomohli my kluci z lavičky, ale to se dnes nepodařilo."

Rozjetí Italové dali zapomenout na nevydařené čtvrtfinále s Litvou a jejich čtyři hvězdy takticky hlídaly náskok. V závěru tak trenér Ronen Ginzburg už šetřil klíčové hráče na páteční zápas, ve kterém se bude hrát vedle šance na olympiádu také o jistotu účasti na příštím mistrovství Evropy.

O to větší motivace to bude pro český výběr, aby pobaltskému soupeři oplatil porážku ze základní skupiny turnaje.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Lille: 

O 5.-8. místo: 

Itálie - ČR 85:70 (21:21, 42:37, 74:54) 

Nejvíce bodů: Bargnani 21, Gallinari a Gentile po 15, Belinelli 12 - Veselý 26, Satoranský 12, Schilb 8. Rozhodčí: Lottermoser (Něm.), Jovčič (Srb.), Viator (Fr.). Fauly: 18:18. Trestné hody: 20/17 - 17/11. Trojky: 8:5. Doskoky: 38:28.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články