Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Futsalisté na úvod baráže o ME jen s problémy udolali Bělorusko

Praha – První duel baráže o účast na mistrovství Evropy čeští futsalisté zvládli, ale jen s velkými problémy. Národní tým zdolal Bělorusko 2:1, vítěznou branku jim přinesl smolný vlastní gól kapitána hostů Aleksandra Černika, který předtím vyrovnával na 1:1. Odveta čeká svěřence Tomáše Neumanna za týden v Minsku.

Futsalová reprezentace
zdroj: ČT autor: Michal Pavlík

"To vítězství je důležité. My jsme věděli, co nás čeká, a to se i potvrdilo. Byl to velice těžký a urputný zápas," řekl Neumann. "Každopádně vítězství bereme, ale určitě se musíme do druhého utkání zlepšit," doplnil český kouč.

V hale na Podvinném mlýně se už po třiceti vteřinách málem dostali do vedení Bělorusové, ale Popovovu ránu z otočky zastavila spojnice tyče a břevna. Domácí, v jejichž sestavě byli i zkušení bratři Marešové, pak převzali iniciativu, jenže v zakončení jim dlouho chyběla přesnost.

"Dneska nám chyběla taková lehkost a kvalita v zakončení, ale s tím se potýkáme po letní přípravě. Do šancí se dostáváme, ale řešíme to zbrkle a nejsme schopni trefit branku," upozornil Neumann.

Češi poprvé zlomili odpor soupeře až v 16. minutě po standardní situaci. Belej přiťukl míč Kovácsovi, který z dálky propálil gólmana Čurilina. I hosté měli v prvním poločase velké šance. Gólman Gerčák dvakrát zblízka vychytal Olševského, jeho spoluhráč Černik zase netrefil odkrytou branku. Blízko druhého gólu byl Michal Mareš, který v úvodu druhého poločasu trefil z přímého kopu břevno.

Ve 26. minutě Bělorusko po velké chybě domácích vyrovnalo. Záruba z rozehrávky nechtěně trefil Černika a kapitán východoevropského týmu pohotově překonal Gerčáka. Český tým měl v závěru převahu, ale hosté dobře bránili. Až ve 34. minutě si po rohu srazil míč do vlastní branky autor vyrovnávací trefy Černik.

Neumannův tým tak porazil Bělorusy i v šestém měření sil. "Chtěli jsme si vytvořit větší náskok, ale soupeř nám toho tolik nedovolil. Hráli jsme trochu nervózně, možná nám chyběla šťáva nebo klid, prostě to nebylo úplně ono," přiznal kapitán Lukáš Rešetár.

"Výsledek zatím moc neřeší. Je to úplně stejně otevřené jako před tím zápasem, i když malinkou výhodu máme. Ve futsale může být 2:1 hodně rychle otočené. Rozhodne se v Bělorusku," doplnil hráč Chrudimi.

Čeští futsalisté usilují o účast na osmém Euru za sebou, od roku 2001 nechyběli mezi kontinentální elitou ani jednou. Největším úspěchem jsou třetí místa z let 2003 a 2010.

ČR - Bělorusko 2:1 (1:0)

Branky: 16. Kovács, 34. vlastní Černik - 26. Černik.

Sestava ČR: Gerčák (Vahala) - Cupák, R. Mareš, M. Mareš, Rešetár - Kovács, Záruba, Belej, Seidler, Novotný, Janovský, Holý, Sláma. Trenér: Neumann.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články