Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Veselý: Zčásti se cítím Srbem. Zápas proti nim bude splněný sen

Lille (Francie) – Jestli se někdo z českého týmu před čtvrtfinálovým utkáním proti Srbsku může pochlubit tím, že soupeře zná opravdu skvěle, je to Jan Veselý. Hvězda českého výběru na Balkáně dlouhou dobu působil, mluví plynule srbsky a má i srbskou přítelkyni. "Pro mě je to vrchol tohoto šampionátu. Od té doby, kdy jsem v Srbsku hrál, tak jsem proti nim toužil nastoupit. A teď se to vyplní. Opravdu se zápasu nemohu dočkat," prohlásil Veselý.

Jan Veselý
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Nečekám od zápasu žádné velké věci, ale chci, abychom si všichni užili, že hrajeme se Srby čtvrtfinále mistrovství Evropy, a dali do toho všechno, co v nás je," řekl Veselý.

Pětadvacetiletá česká opora už v patnácti odešla do Slovinska. Následně se Veselý přesunul do Partizanu Bělehrad, kde vyrostl v evropskou hvězdu a získal si srdce tamních fanoušků.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi před Srbskem srší dobrou náladou

"I tady v Lille už jsem viděl na zápase hodně srbských fanoušků, kteří mě zdravili a fandili. I když hraju za jinou zemi, berou mě jako jednoho z nich a fandí mi. Ty tři roky v Bělehradě, kdy jsem tam hrál, mě vzali za svého a pokračuje to. Jsem rád a snažím se jim to vracet. Buď komunikací přes média, facebooky, i včera jsem na ně třeba mávnul," popisoval.

I když pak zamířil do NBA a nyní hraje za Fenerbahce Istanbul, do Bělehradu se pravidelně vrací. "Z větší části se cítím jako Srb. Je to tím, že jsem tam od 16 let vyrůstal. Každý rok tam jezdím. Ten vztah ve mně zůstal. Mluvím plynně srbsky, přítelkyně je Srbka, Srbům na turnajích fandím, je to prostě tam. Ale ve středu to musí zmizet," řekl Veselý.

Problém nastal s přítelkyní, která jako Srbka musela zvolit, komu bude fandit. "Všechny zajímalo, koho si vybere. I tátu a celou moji rodinu. Udělala to ale strategicky. Bude fandit Srbům a zároveň mně, abych hrál dobře," usmíval se Veselý.

Utkání bude pro něj o to prestižnější, že se postaví hráčům, které většinou dobře zná. Včetně Nemanji Bjelici a Bogdana Bogdanoviče, s nimiž v uplynulé sezoně hrál za Fenerbahce.

Veselého znalost pomůže trenérům

"Dobře se znám i s Nedovičem. Sice hrál za Crvenou Zvezdu, ale když jsem byl v Bělehradě, tak jsme se kamarádili a chodili na kafe. Raduljica hrál v NBA, tak jsme spolu pokecali, když jsme hráli proti sobě. Kalinič teď jde k nám do Fenerbahce, Milosavljevič se mnou hrál v Partizanu. Těch hráčů je tam hodně. Už jen proto, že ve Fenerbahce je teď víc Srbů než Turků, tak mám k srbským hráčům velmi blízko. V podstatě se znám se všemi. Není nikdo, koho bych vyloženě neznal," poznamenal Veselý.

Čeští basketbalisté děkují fanouškům v hale v Lille
zdroj: ČTK/AP autor: Michel Spingler

Jeho znalost se bude hodit i českým trenérům při skautingu soupeře. "Určitě se o tom budeme bavit. Největším nebezpečím je určitě Bjelica. To je jejich největší zbraň. Je flexibilní. Má střelu, nájezd, je konstruktivní. Budeme to s ním mít těžké," konstatoval Veselý. "Má za sebou vynikající sezonu, byl MVP Euroligy a tady to jen potvrzuje. Teď jde navíc do NBA a věřím, že se tam prosadí, protože je to kreativní hráč. Budu mu fandit," dodal.

Po jasné výhře nad Chorvatskem je Veselý přesvědčen, že Češi mohou velkému favoritovi postup do semifinále minimálně hodně zkomplikovat. "Oni jsou favorité, ale my do každého zápasu jdeme s tím, že si věříme. Nebude to procházka růžovou zahradou, ale když budeme hrát svoji hru, bojovat, tak se s nimi můžeme držet až do konce a překvapit je," dodal Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články