Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Play-off na fotbalovém stadionu. Basketbalisté mají smíšené pocity

Lille - Basketbalisté jsou zvyklí, že prestižní zápasy hrají ve velkých hokejových halách, v play-off mistrovství Evropy v Lille však většina z nich zažije premiéru. Poprvé si totiž zahrají na fotbalovém stadionu. Francouzští organizátoři přestavěli jedno z dějišť fotbalového mistrovství Evropy 2016 - Stade Pierre Mauroy - na basketbalovou arénu pro 27 tisíc fanoušků. V neděli v ní od 12:00 vyzve český tým v osmifinále ME silný chorvatský celek. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web.

Aréna v Lille pro vyřazovací boje basketbalového ME
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Běžně by se na fotbalový trávník vešlo jedenáct basketbalových hřišť, v Lille však použili jen polovinu stadionu a kolem hřiště postavili provizorní tribuny. Vznikla tak aréna podobná těm z NBA. "Hala je hezká, velká, ale za nás kluky z Nymburku musím říct, že to pro nás tak velká změna není. Často totiž hrajeme v hokejových halách, které jsou také velké. I když ne takhle," prohlásil pivot Pavel Houška. "Na fotbalovém stadionu to každopádně bude moje premiéra," dodal.

Velikost arény zaskočila i Patrika Audu, který je díky studiu v USA zvyklý, že univerzitní týmy hrávají důležité zápasy na stadionech pro americký fotbal. "V Americe třeba Syracuse hraje v aréně pro americký fotbal pro 30 tisíc lidí. To bylo něco podobného. V Evropě jsem ale takovouhle halu ještě neviděl. Je to něco neuvěřitelného. A to máme jen polovinu stadionu. Když se tam hraje fotbal, musí to být ještě o stupeň něco jiného," uvedl Auda.

Podle hráčů však hala kvůli své obří rozloze přišla o atmosféru

Po čerstvé zkušenosti z tréninku z ní není příliš nadšený především kapitán Jiří Welsch. "Samozřejmě, aréna je to krásná, ale je to fotbalový stadion. Není to hala stvořená pro hraní basketbalu, což je vidět. Světla jsou nepříjemná pro střelbu z jedné strany, člověk se dívá na koš a kouká do světel. Mně se výběr této haly na vyvrcholení tohoto šampionátu moc nelíbí," prohlásil.

Jiří Welsch při tréninku v Lille vpředvečer duelu s Chorvaty
zdroj: ČTK autor: David Šváb

První den sice byla hala více než z poloviny vyprodaná, přesto nevznikne bouřlivá kulisa jako v Rize. "Kromě zápasů Francie se nevytvoří pořádná atmosféra a radši bych viděl, kdyby ten šampionát vrcholil v jiné hale, která je stvořená pro basketbal. Je to zbytečně velké a bude se to těžko zaplňovat," doplnil Welsch.

Podobně to vidí i Houška. "Troufám si tvrdit, že na nás hala asi vyprodaná nebude. Ale jsem zvědavý, až budou hrát domácí. Uvidíme. Chtěl bych v takové hale zažít vyprodaný zápas," zasnil se Houška.

Riga basketbalem žila. V Lille naopak není poznat, že se tu hraje mistrovství Evropy

Celkově ale zatím po přesunu do Lille čeští reprezentanti necítí takovou basketbalovou atmosféru jako v lotyšské metropoli v základní skupině, kde Riga basketbalem žila na každém rohu. "V Lotyšsku to bylo super. Hotel kousek od haly, fanzony, fanoušci, tady je to takové neosobní. V Lille na mě vůbec nedýchlo, že se tu koná šampionát. Co vím, tak všechny týmy kromě nás si stěžují na hotel, že bydlí někde u sjezdů z dálnic. Atmosféra v Rize byla lepší," řekl Welsch.

Stadion pojmenovaný po bývalém starostovi Lille a francouzském premiérovi Pierru Mauroyovi dobře zná fotbalista David Rozehnal, který v Lille strávil před letním odchodem do Ostende pět let. Byl i u toho, když se stadion pro 50 tisíc fanoušků v srpnu 2012 slavnostně otvíral.

Jde o multifunkční arénu, která mimo jiné v roce 2014 hostila finále tenisového Davisova poháru nebo koncerty Rihanny či Depeche Mode. Vrchol zažije v roce 2016, kdy bude hostit šest zápasů fotbalového mistrovství Evropy.

Náklady na výstavbu dosáhly 282 milionů eur (asi 7,64 miliardy korun). Dalších 96 milionů eur stály speciální úpravy proti zemětřesení, které se stavitel rozhodl použít po ničivém zemětřesení v Japonsku. A na 42 milionů eur vyšly parkovací plochy, hotely a restaurace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články