Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Češi v bitvě o první místo vedení neudrželi, s Litvou padli po prodloužení

Riga – Čeští basketbalisté na vytoužené první místo ve skupině mistrovství Evropy nedosáhli. V duelu s Litvou sice po prvním poločase vedli o deset bodů, ale zápas se nakonec dostal do prodloužení, který ovládl soupeř v poměru 85:81. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga tak v základní části obsadili třetí místo a v osmifinále narazí na silné Chorvatsko.

"Dnes Litva šla porazit. Doufám, že se na to s odstupem času podíváme jako na krásný zápas. Já sám se na něj jednou rád podívám, i když jsme prohráli," řekl Vojtěch Hruban, který byl s 12 body druhým nejlepším českým střelcem. "Do play-off jsme postoupili a tam se může stát cokoli. Myslím, že Chorvatsko není o moc silnější než Litva, a když podáme takový výkon jako dnes, tak šance jsou otevřené," dodal.

Češi začali zhurta a rychle vedli 13:6. Trenér Litevců proto hned poslal z lavičky do hry hvězdného Jonase Valančiunase, který kvůli nemoci vynechal středeční zápas. Po příchodu na hřiště dal dva koše a třikrát za sebou velmi dobře ubránil Jana Veselého, na kterého si Litevci celkově dávali velký pozor.

Nemoc se na Valančiusovi ale viditelně podepsala, po chvíli musel ze hřiště a Češi znovu odskočili. Dařilo se zejména Blakeu Schilbovi, důležité trojky proti zónové obraně dali i David Jelínek s Vojtou Hrubanem.

"Litva extrémně zahušťovala vnitřní prostor, nechávala nás střílet, takže jsme měli volné střely. Naštěstí jsme dávali, jinak by to asi byla jasnější záležitost," řekl Hruban. "Zastavili naši hru, ale dokázali jsme to nahradit něčím jiným a to je velký pokrok třeba oproti minulému mistrovství Evropy. Výkon nebyl vůbec špatný. Prohra může mrzet, ale tak to prostě občas chodí," dodal.

Klíčová ale byla česká obrana, která držela soupeře na uzdě. Výsledkem bylo poločasové vedení o 10 bodů. Jenže do druhého poločasu Litevci vstoupili šňůrou 9:0 a byli zpátky v kontaktu, což nažhavilo šest tisíc jejich fanoušků.

Tlaku prostředí jako by podléhali i rozhodčí, kteří pouštěli viditelné fauly na české hráče. To rozhodilo Veselého, který reagoval podrážděně, dostal technickou chybu a osm minut před koncem se vyfauloval.

"Rozhodčí pískli dva tři souboje, kterých je padesát za zápas, a Honza je temperamentní povaha. Nemělo by se mu to stávat, potřebujeme ho na hřišti. Ale je dobře, že se to stalo teď. Uklidní se a Chorvatům pod košem pořádně zatopí," bránil spoluhráče Hruban.

Litevci zastavili českou hru na nájezdy, ale oproti předchozím zápasům se výrazně lépe dařila střelba z dálky, což neustále drželo české naděje. Vždy když už se zdálo, že Litevci poodskočí, přišla trojka a oba celky se pravidelně střídaly ve vedení.

To se opakovalo i dvě a půl minuty před koncem, kdy Schilb trojkou vyrovnal na 69:69. Následně měli čeští hráči pět pokusů na to, aby strhli vedení na svou stranu, ale střely jim vyskakovaly z koše. Ani Litevcům se nevedlo, a tak se šlo do prodloužení.

V něm podržel Litevce Valančiunas, a když Kuzminskas trojkou upravil na sedmibodový rozdíl, bylo v podstatě rozhodnuto. Schilb ještě trefil trojku, ale Litva už si výhru v boji o prvenství ve skupině vzít nenechala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Litva

Litva - ČR 85:81 po prodl. (12:18, 27:37, 55:51, 69:69)

Nejvíce bodů: Kuzminskas 18, Kalnietis 15, Milaknis a Valančiunas po 13, Mačiulis 11 - Schilb 18, Hruban 12, Benda a Satoranský 11. Rozhodčí: Perez (Šp.), Mogulkoc (Tur.), Obradovič (Bosna). Fauly: 21:23. Trestné hody: 21/15 - 14/8. Trojky: 8:11. Doskoky: 38:36.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články