Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V basketbalové nominaci na ME je Veselý i Satoranský, vrací se Jelínek

Praha - Basketbalové reprezentaci na zářijovém mistrovství Evropy pomohou obě největší hvězdy Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Oba figurují v širší nominaci 28 hráčů, se kterými bude trenér Ronen Ginzburg během dvou kempů pracovat. Do národního týmu se kromě Veselého vrací i další krajánek David Jelínek.

Ilustrační foto

Zatímco před rokem v kvalifikaci Veselý chyběl, když řešil své angažmá, tentokrát je připravený týmu pomoci a zužitkovat vydařenou sezonu ve Fenerbahce Istanbul. "S Janem i Davidem jsem byl celý rok v kontaktu a projevili sami velký zájem reprezentovat. Na papíře máme nejsilnější možný tým. Mám všechny hráče, které jsem chtěl. Když se nám budou vyhýbat zranění, tak můžeme uspět," řekl Ginzburg.

Minimální hranicí úspěchu je postup ze základní skupiny, hráči však myslí i na smělejší cíl, kterým je skončit do šestého místa a postoupit do kvalifikace o olympijské hry. "Pokud budeme hrát ve formě a sedne nám to, tak máme šanci na kvalifikaci. Tam už by to bylo sice ohromně těžké, ale myslím si, že se o to můžeme poprat," řekl křídelní hráč Vojtěch Hruban.

V nominaci jsou i velezkušení Jiří Welsch a Luboš Bartoň z Nymburku, kteří startovali na ME už v roce 1999. Nyní by mělo jít o jejich poslední velkou akci. "Ale už jsem se s nimi bavil, že kdyby se povedlo to Rio, tak by prý možná ještě vydrželi," uvedl Hruban s úsměvem.

Češi zahájili přípravu v pondělí kempem B-týmu, v němž hráči bojují o tři až čtyři místa v A-týmu. Ten začne přípravu 21. července, Satoranský a Veselý se připojí o týden později. Soupeři v přípravě budou Dánsko, Polsko, Německo, Japonsko, Řecko, Rusko, Bosna a Hercegovina a generálkou bude 30. srpna duel ve Španělsku proti dvojnásobným mistrům světa. Do Rigy, kde odehrají základní skupinu ME, odcestují basketbalisté 3. září.

O dva dny později startuje turnaj, v němž se utkají s Ukrajinou, Belgií, domácím Lotyšskem, Litvou a Estonskem o čtyři postupová místa do osmifinále, které bude hostit Lille ve Francii. "Už skupina bude velmi těžká, protože v ní máme všechny pobaltské státy, které budou mít v Rize v podstatě domácí prostředí. Ale týmu věřím a máme sílu na postup," řekl Ginzburg. Všechny zápasy Lotyšska, Estonska i Litvy už jsou vyprodané, přičemž kapacita haly je 12 500 diváků. 

Je nám líto, video expirovalo.
Hruban: Nepostup ze skupiny by byl zklamáním

Širší nominace českých basketbalistů na ME:

B-tým: Rozehrávači: Radim Klečka (Opava), Jakub Kudláček (Clavio/Šp.)Tomáš Vyoral (Děčín).

Křídla: Jaromír Bohačík (Leuven Bears/Belg.), Jan Křivánek, Michal Mareš (oba USK), Martin Kříž (Nymburk), Tomáš Kyzlink (Teviglio/It.), Ladislav Pecka (Ústí nad Labem), Marek Sehnal (Prostějov).

Pivoti: Pavel Grunt (USK), Jakub Jokl (MMCité Brno), Ondřej Kohout (Pardubice), Kamil Švrdlík (Pardubice).

A-tým: Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Jakub Šiřina (Opava).

Křídla: Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.), Vojtěch Hruban, Tomáš Pomikálek, Jiří Welsch, Luboš Bartoň (všichni Nymburk), Lukáš Palyza (Bayreuth/Něm.), David Jelínek (Usak Sportif/Tur.).

Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Patrik Auda (Kutno/Pol.), Petr Benda, Pavel Houška (oba Nymburk), Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články