Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Basketbalistky těsně udolaly Ukrajinu a drží šance na postup

Temešvár (Rumunsko) - České basketbalistky vedly v utkání s Ukrajinou po první čtvrtině už o čtrnáct bodů, v závěru se však o své vítězství musely strachovat. Ukrajinky se totiž necelou minutu před koncem dostaly do vedení a Češkám se šance na postup výrazně ztenčily. Nakonec však národní tým klíčové utkání zvládl v poměru 80:79. Přiblížily se tak postupu ze základní skupiny, který jim přinese výhra buď nad Francií, či Rumunskem.

Kateřina Elhotová
zdroj: AP autor: Charles Krupa

"Sice je to výhra jen o bod, ale počítá se. Kdybychom prohrály, tak by se nám postupová brána zavřela. Uvědomovaly jsme si to opravdu hodně. Bylo to buď - anebo," radovala se Hanušová. "Sice je škoda, že jsme promrhaly náskok až 16 bodů, ale jsem na holky opravdu pyšná, že jsme to v závěru zvládly," dodala Elhotová. 

Oproti úvodnímu utkání s Černou Horou přišlo až zázračné zlepšení střelby. Zatímco ve čtvrtek Češky trefovaly jen 29 procent střel, dnes proměnily deset z úvodních 11 pokusů a rychle utekly soupeři až na 16 bodů. Navíc Jana Veselá velmi dobře bránila hvězdu Alinu Jagupovovou, a tak Ukrajinu držela jen dvoumetrová pivotka Aleksandra Chomenčuková. "Chci vyzdvihnout Janu, protože bez její skvělé obrany by to vypadalo jinak," pochválila spoluhráčku Elhotová.

S prostřídáním se však chytla Jagupovová a šňůrou 7:0 se Ukrajinkám povedlo snížit na 30:39. Češky se však nadále mohly spoléhat na svou až nečekaně výbornou střelbu. Kateřina Elhotová již definitivně zažehnala angínu a za první půli dala 13 bodů, trefovala se také pivotka Ilona Burgrová.

Za poločas tak reprezentantky daly téměř stejně bodů jako za celý zápas s Černou Horou. Velké množství zbytečných ztrát míče v podání rozehrávaček však drželo Ukrajinu ve hře. "Bylo to pro nás velice důležité utkání, což přineslo nervozitu, která pramenila ve zbytečné ztráty. To naši hru negativně ovlivňovalo. Hlavní je výhra, ze které máme velkou radost, protože Ukrajina už proti Francii ukázala, že je kvalitní," řekl trenér Lubor Blažek.

Ve druhé půli přece jen oba týmy zkvalitnily obranu a nárůst skóre se zpomalil. Češky už se nedostávaly ke snadným košům, ale neustále se jim dařilo držet soupeře na distanc deseti bodů. Starala se o to zejména Elhotová.

V závěru třetí části však Ukrajinky začaly snižovat a v úvodu čtvrté čtvrtiny se přiblížily dokonce na tři body. Ze zápasu se stalo drama, Češky navíc přišly o vyfaulovanou pivotku Burgrovou. V tu chvíli to s českými šancemi vypadalo špatně, zvláště když 40 vteřin před koncem šly Ukrajinky poprvé do vedení.

Jenže české favoritky podržela kapitánka Veronika Bortelová, když dvakrát vybojovala faul a z trestných hodů rozhodla. "Já Verče věřila, protože je to zkušená hráčka, vypadala v pohodě a já si byla skoro jistá, že to dá," řekla Elhotová. "Veronika to zvládla super a ukázala, že je lídr týmu. Ale kdyby nedocházelo k nedobírání na doskoku, kdy soupeř skóroval minimálně osm bodů z volných pozic, tak k této koncovce vůbec nedošlo," prohlásil trenér Blažek.

Jagupovová sice v závěru proměnila nájezd, při kterém navíc byla zřejmě faulovaná Terezou Peckovou, což však rozhodčí přehlédli a Češky mohly slavit důležitou výhru. "To bylo na infarkt, protože jsme tam málem faulovaly. Nemám slov. Rozhodčí byli v tu chvíli na naší straně a asi vykompenzovali, že předtím v podobných situacích nepískli fauly na nás," dodala Elhotová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Ukrajina

Basketbalistky Slovenska mají po dvou zápasech na mistrovství Evropy dvě výhry. Po triumfu nad Švédskem dnes v Šoproni porazily i Litvu 85:79 a postup do dalších bojů by jim už neměl uniknout. Ve skupině A, ve které jsou i české reprezentantky, si Černá Hora podle očekávání poradila s domácím Rumunskem 79:61.

Zatímco proti Švédsku zářila Zuzana Žirková, dnes byl útok Slovenska pod dirigentskou taktovkou Kristi Toliverové. Americká posila nastřílela 23 bodů, když trefila šest trojek, a přidala šest asistencí. Žirková zaznamenala 17 bodů.

Rumunky v premiéře na šampionátu v úvodu hlavně zásluhou Gabriely Margineanové, autorky 18 bodů, zlobily černohorské favoritky. Ale druhou čtvrtinu prohrály 4:25, nabraly manko a už nenašly recept na zvrat v utkání.

Černá Hora, která ve čtvrtek přehrála český výběr, si v poklidu hlídala výhru, ke které přispěla Jelena Dubljevičová 19 body, šesti doskoky a sedmi asistencemi. Z toho 15 bodů dala už v první čtvrtině a nastartovala tak rozhodující únik, poté už šetřila síly.

Ruské basketbalistky v úvodním utkání na turnaji splnily roli favoritek a porazily Velkou Británii 71:40. Nejlepší střelkyní byla s 13 body teprve šestnáctiletá pivotka Maria Vadějevová, která je nejmladší hráčkou šampionátu. Švédsko zásluhou 28 bodů Fridy Eldebrinkové porazilo domácí Maďarsko 72:63 a napravilo tak úvodní zaváhání se Slovenskem.

Skupina A (Temešvár)

ČR - Ukrajina 80:79 (31:17, 48:38, 62:55) Nejvíce bodů: Elhotová a Hanušová po 23, Burgrová a Bortelová po 12 - Jagupovová 32, Chomenčuková 14, Mirčevová 13. Fauly: 18:23. Trestné hody: 20/18 - 16/12. Trojky: 6:5. Doskoky: 31:39.

Rumunsko - Černá Hora 61:79 (22:51) Nejvíce bodů: Margineanová 18, Pascalauová 12, Ursuová 8 - Dubljevičová 19, Jovanovičová 11, Robinsonová 10.

Skupina B (Oradea)
Řecko - Itálie 51:46 (25:22), Bělorusko - Polsko 65:49 (34:24).

Skupina C (Szombathely)
Chorvatsko - Lotyšsko 67:63 (36:29), Rusko - Velká Británie 71:40 (38:22).

Skupina D (Šoproň)
Slovensko - Litva 85:79 (45:35), Maďarsko - Švédsko 63:72 (27:39).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články