Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Brady se dočkal, překonal Montanův rekord a slaví čtvrtý titul

Glendale - Hráči New England Patriots se stali počtvrté v historii vítězi ligy amerického fotbalu NFL. Ve 49. Super Bowlu porazili obhájce prvenství ze Seattlu 28:24, když v závěrečné čtvrtině smazali desetibodové vedení Seahawks. V dresu vítězů zazářil čtyřmi přihrávkami na touchdown quarterback Tom Brady a překonal letitý finálový rekord v počtu přihrávek Joea Montany. Zároveň vyrovnal svého legendárního předchůdce ziskem třetí ceny pro nejužitečnějšího hráče finále.

Tom Brady
zdroj: AP autor: Patrick Semansky

Beznadějně zaplněná aréna v arizonském Glendale viděla v prvních dvou čtvrtinách podle očekávání spíše taktickou bitvu. Nejlepší ligová secondary pod vedením Richarda Shermana nedávala quarterbackovi New Englandu Tomu Bradymu příliš šancí na dlouhé pasy na jindy dominantního tight enda Roba Gronkowského. Patriots vytěžovali spíše running backy Blounta s Vereenem a posunovali se trpělivě po jednotlivých yardech směrem k end zóně Seahawks.

Prakticky jedinou reálnou možnost ke skórování si Patriots vytvořili dvě minuty před koncem první čtvrtiny, kdy se wide reciever "Pats" Hoomanawanui dostal už na 6 yardů od end zóny. Brady však v rozhodující chvíli místo hry na jistotu zariskoval a přihrávku vzduchem zachytil cornerback Seattlu Jeremy Lane. První interception kariéry ale zaplatil zraněním ruky a zápas pro něj předčasně skončil.

Další drive New Englandu už však znamenal první změnu ve skóre. Gronkowski ve své první akci ještě přihrávku těsně před end zónou nezachytil, skvělý 23yardový běh Edelmana a následná ideální přihrávka Bradyho na receivera LaFella už však slavily úspěch. Na druhé straně secondary Patriots se svým protějškům z "Legie zkázy" přinejmenším vyrovnali a zejména passový útok Seattlu do té doby jakoby vůbec neexistoval.

Utkání New England - Seattle
zdroj: AP autor: Elise Amendola

Až poslední pětiminutovka první půle konečně otevřela stavidla útočnějšímu pojetí fotbalu. Rozehrávač Seahawks Russell Wilson překvapivou 30yardovou přihrávkou na receivera Matthewse konečně dostal "Orly" na dostřel end zóny a celý drive úspěšně dokončil nezastavitelný running back Marshawn Lynch. Patrios ovšem opět dokázali, že závěry prvních poločasů mají nejlepší v celé lize.

Brady pestrou hrou posouval svou ofensive line pomalu kupředu a v ideální chvíli se trefil do náběhu Gronkowského pro 22yardový touchdown. Ani to však nebylo všechno, Wilson během 30 vteřin zvládl překonat celé hřiště, Lockette získal 23 yardů a navíc penalizaci za faul Arringtona a v další akci si stáhl na okraji end zóny míč pro premiérový touchdown v NFL hrdina první půle Matthews.

Vyrovnání obhájce titulu povzbudilo a hned po přestávce vyplněné show Kate Perry a Lennyho Kravitze se poprvé v zápase dostal do vedení. Další big play Wilsona na Matthewse znamenala posun až na 17 yardů od end zóny Patriots a ačkoliv tentokrát Lynch s běžeckými pokusy neuspěl, kopáč Hauschka získal pro Seattle alespoň tříbodový field goal.

Následující drive New Englandu se ukázal jako určující pro další průběh třetí čtvrtiny. Přihrávku na Gronkowského zachytil linebacker Wagner a na míč šel útok Seattlu. Wilson sám získal během 15 yardů, další přidal útočný tank Lynch a dílo zkázy z pohledu Patriots dokončil v end zóně receiver Seahawks Baldwin. Následující dvě akce New Englandu skončily puntem už kdesi u půlící čáry a čas pro Bradyho a spol. začal ubíhat nepříjemně rychle.

Tom Brady s trenérem New Englandu Billem Belichickem
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Patriots v závěrečné čtvrtině otočili utkání

Seahawks však ze svých drivů rovněž nedokázali nic vytěžit a Patriots na třetí pokus přeci jen zdramatizovali zápas. Náhradník za zraněného Lanea Tharold Simon ještě dokázal zblokovat big play Bradyho do end zóny na LaFella, Edelman ale na hranici sebeobětování posunul Patriots na 4 yardy a akci dokončil Brady pasem na Amendolu. Pro quarterbacka Patriots to byla už třetí přihrávka na touchdown v utkání a celkově dvanáctá v Super Bowlu, čímž překonal rekord legendárního Joea Montany.

Seattle v následném útoku rychle přišel o míč a Patriots nabídnutou šanci beze zbytku využili. Vereen a skvěle hrající Edelman posouvali ofenzívu New Englandu s jistotou vpřed, v pravý čas se probudil Gronkowski a dvěma zachycenými přihrávkami dostal svůj tým až na 19 yardů. Drive dokončil Brady čtvrtou touchdownowou přihrávkou zápasu na Edelmana a po konverzi kopáče Gostkowského vedli Patriots 122 sekund před koncem o čtyři body. Patrioti tak jako třetí tým v historii dokázali v Super Bowlu smazat desetibodové manko.

Seattlu v této situaci field goal k vyrovnání nestačil. Lynch si tak zahrál na receivera a vybojoval 20 yardů, Lockett přidal dalších 11 a Kearse spektakulárním catchem v pádu dostal Seahawks na 5 yardů od end zóny. Wilson ovšem v rozhodujícím okamžiku na jednoyardové linii zvolil místo očekávaného běhu Lynche přihrávku vzduchem a cornerback Butler sebral na čáře Lockettovi z rukou prakticky jistý touchdown. Emotivní závěrečnou půlminutu už Patriots ustáli a získali čtvrtý Super Bowl v historii klubu.

New England Patriots - Seattle Seahawks 28:24 (0:0, 14:14, 0:10, 14:0).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články