Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Podhráský: Finové se zlepšili, jsou ale porazitelní

Göteborg - Čeští florbalisté postupují na mistrovství světa podle plánu a po vyřazení Dánska ve čtvrtfinále pro ně začíná boj o medaile. V semifinále narazí na Finsko, které si přáli více než domácí úřadující mistry světa Švédy. Obránce se zkušenostmi právě z Finska Michal Podhráský ale varuje před silou soupeře. Semifinále Česko - Finsko sledujte od 12:45 na ČT sport i našem webu.

Michal Podhráský v utkání s Dány
zdroj: ČTK/PR/Český florbal

"Historicky je lepší hrát proti Finům, ale oni udělali za poslední půlrok obrovský pokrok. Na Euro Floorball Tour hráli se Švédy vyrovnaně, takže je to nakonec jedno," tvrdí o příštím soupeři Podhráský, který v létě odešel z Tatranu Střešovice do TPS Turku. Ani s Finskem ale není bilance českého týmu nijak příznivá. Z celkových 32 zápasů vyhrál jen dva, tři skončily nerozhodně a ve 27 případech zvítězili Finové. 

  • "Samozřejmě jsou favoriti, statistiky vyznívají hrozně, ale tam se počítá i ta dávnější historie, kdy týmy opravdu nebyly vyrovnané. Teď tu máme pět kluků ze Švédska, já se také snažím ve Finsku nějak prorazit, kluci z české ligy jsou na vysoké úrovni. Já myslím, že je reálné je porazit," věří Podhráský.

Na mistrovství světa vsadili Finové na mix mladých a zkušených hráčů. "Mají tam mladé kluky jako Kailiala, kteří jsou v té finské lize jako vítr a dávají tři body na zápas. Zároveň tam jsou zkušení kluci, kteří v těch důležitých chvílích vědí, kdy podržet balónek, kdy se vrhnout do útoku. Myslím, že ten mix postavili výborně a bude to neskutečně těžký soupeř," prohlásil Podhráský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Dánsko

"Jejich největší zbraní je pohyb na půlce, oni si neustále posouvají míček z první krátkými přihrávkami. Je těžké je na půlce chytat. Na to se musíme zaměřit, musíme je dostat pod tlak. Naši zbraní je, že máme jedny z nejlepších brejků na světě, a pokud se nám bude dařit sbírat míčky na naší půlce a rychle je posouvat na naše útočníky, tak to je může ztrestat. Je to nejdůležitější zápas toho šampionátu. Trenéři připraví video a pak už to bude jenom na nás na hřišti, jak ty detailní pokyny budeme plnit," prohlásil Podhráský.

V zápase se podle něho dá očekávat daleko tvrdší hra. "Ti hráči jsou na to zvyklí, hra je ve finské lize daleko tvrdší než v české. Myslím, že to bude jedna z jejich zbraní, že nám tu hru budou chtít otrávit, seřezat nás, kde to půjde, a pak se samozřejmě hraje hůř," navázal Podhráský.

Český florbal už porazil Finsko na diplomatickém poli při volbě pořadatele mistrovství světa v roce 2018 a český tým na to bude chtít navázat. "Bude to ale asi větší motivace pro ně, protože oni si to mistrovství světa nezahrajou doma," dodal Podhráský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články