Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Basketbalistky USK sahaly po vítězství nad Jekatěrinburgem

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha vstoupily do nové sezony Evropské ligy domácí prohrou 71:77 s Jekatěrinburgem. Velkého favorita soutěže však i v oslabené sestavě trápily a tři čtvrtiny vedly a především herně měly navrch. V závěru však doplatily na úzkou lavičku.

USK - Jekatěrinburg
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Zatímco Jekatěrinburg přijel v plné síle i s hvězdami Dianou Taurasiovou a Albou Torrensovou, trenérka USK Natália Hejková se musela obejít bez obou Američanek Danielle Robinsonové a Kii Vaughnové i srbské posily Ivany Matovičové, které trápí zdravotní potíže.

Jenže na hřišti to dlouho nebylo vůbec poznat. Pražanky si i bez dvou zkušených pivotek dokázaly poradit s podkošovými hvězdami soupeře a Jekatěrinburg trápily kombinovanou obranou, která často připomínala chaos, ale účinný, a Rusky nevěděly, co v útoku hrát. Navíc v ofenzivě zářila nová posila USK Sonja Petrovičová, která dala už v úvodní čtvrtině 13 bodů. Společně především s Evou Vítečkovou se postarala o to, že USK rychle získal náskok 11 bodů.

Sonja Petrovičová (USK):

"Odehrály jsme velmi dobrý zápas, ale jsme zklamané, protože jsme nakonec prohrály. Naopak Jekatěrinburg měl všechny své hvězdy. Byla to pro nás však dobrá prověrka našich možností. Věřím, že až budeme kompletní, budeme schopné naplnit naše cíle a trápit takto kvalitní soupeře. Myslím, že nás čeká opravdu dobrá sezona."

Po příchodu na hřiště se chytila i reprezentantka Alena Hanušová (13 bodů) a české mistryně překvapivě hlavního favorita soutěže trápily. Z hvězd soupeře potvrzovala svou pověst jen Američanka Candice Parkerová, autorka 22 bodů, přesto se do poločasu povedlo Jekatěrinburgu alespoň snížit na pět bodů. Na domácích se začala projevovat únava z malé rotace a vysokého nasazení.

Jenže hráčky USK si o poločase odpočinuly a do druhé části opět nastoupily ve velkém stylu. Znovu odskočily na dvouciferný počet bodů a soupeřky začaly ztrácet nervy. Výsledkem byly dvě technické chyby. Postupem času se začalo projevovat, že USK má vinou zranění slabší lavičku a hráčkám při vysokém nasazení začaly docházet síly, což se projevilo na úspěšnosti střelby.

Jekatěrinburg ucítil šanci, do poslední čtvrtiny nastoupil jak politý živou vodou a šňůrou 9:0 se ujal vedení. Výborně hrající rozehrávačka Laia Palauová, která neopouštěla palubovku a zaznamenala 11 bodů a 10 asistencí, se snažila ještě USK nabudit k odporu. Na straně Jekatěrinburgu se však chytla Taurasiová, která v poslední čtvrtině dala 13 ze svých 23 bodů a dovedla hosty k vydřenému vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih basketbalu USK Praha - Jekatěrinburg

ZVVZ USK Praha - Jekatěrinburg 71:77 (23:13, 40:35, 59:51)

Nejvíce bodů: Petrovičová 19, Hanušová 13, Vítečková 12, Palauová 11, Veselá a Burgrová po 8 - Taurasiová 23, Parkerová 22, Grudaová 14, Torrensová 7. Fauly: 23:18. Trestné hody: 13/13 - 27/18. Trojky: 2:5.

Natálie Hejková (trenérka USK): "Naše skupina je velmi těžká a každá taková prohra je smutná dvojnásob. Jsme zklamané, protože jsme byly opravdu blízko vítězství. Proti Jekatěrinburgu je třeba takovou šanci využít, bohužel už nám chyběly síly. Věřím, že s Danielle a Kiou bychom dnes vyhrály. Především Danielle nám hodně chyběla. Byl to řízený chaos, hrály jsme na čtyři pohyblivé hráčky plus Laiu Palauovou. A občas jsme přebíraly úplně všechny. To přebíraní bylo agresivní a měly jsme z toho zisky. Zahrály jsme dobře, ale pak prostě Taurasiová rozhodla."

Olaf Lange (trenér Jekatěrinburgu): "Velký kompliment před USK. Domácí tým zahrál velmi chytře a účinně. Nám se ale nějak povedlo vyhrát, i když jsme nehráli tak dobře a nebylo to hezké."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články