Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští volejbalisté uspěli v prvním barážovém zápase nad Makedonií

Svitavy - V prvním utkání baráže o postup na mistrovství Evropy 2009 zvítězili čeští volejbalisté ve Svitavách nad Makedonií hladce 3:0 po setech 25:15, 25:15 a 25:13. Svěřenci trenéra Zdeňka Haníka si tak velmi přiblížili postup na šampionát do Turecka, v nedělní odvetě ve Skopji jim stačí uhrát jediný set nebo více než 43 bodů.

Trenér českých hráčů dnes nečekaně neposlal v základní sestavě na dvorec zkušeného blokaře Raka, ale dvaadvacetiletý Veselý, nejmladší a s 206 centimetry zároveň nejvyšší člen českého výběru, si na jeho místě na středu sítě počínal velice úspěšně. Prvních pět míčů patřilo i jeho zásluhou domácímu mužstvu a kvalitní příjem pak dovoloval Ticháčkovi rozehrát kombinace, na které soupeřova obrana nestačila reagovat.

Náskok do konce setu narostl až na propastných deset bodů a tradičně bouřlivé svitavské publikum mělo důvod k aplausu i v úvodu druhého dějství, v němž skóre po podobném průběhu záhy vyletělo až na 11:4. Na smeči se v makedonském týmu nedokázal prosadit ani Atanas Milev, který hrál v uplynulé sezoně extraligy za Opavu, a impulzivní trenér Peica marně míchal sestavou. Na hrací plochu poslal už během první a druhé sady postupně všechny muže, které do Čech přivezl, ale obraz hry se nezměnil.

Bezradní hosté se s Ticháčkovým podáním a kompaktními domácími bloky nedokázali vyrovnat ani na začátku třetí sady (5:0) a český náskok opět strmě stoupal. Zápas trval pouhých 72 minut, dalším nechytatelným servisem ho ukončil opět nahrávač Ticháček.

Zatímco český výběr předčili na jaře v kvalifikační skupině Slováci, Makedonie obsadila druhé místo za suverénní Francií, které jako jediný soupeř dokázala sebrat alespoň set.

Start na ME 2009 měla spolu s pořádajícím Tureckem jistou nejlepší šestice z předcházejícího šampionátu, tedy Španělsko, Rusko, Srbsko, Finsko, Německo a Itálie. Z kvalifikace vedle Slovenska a Francie postoupily také Estonsko, Bulharsko, Nizozemsko a Řecko.

Zbývající dvojice účastníků závěrečného turnaje vzejde z dalších barážových duelů Slovinsko - Portugalsko a Belgie - Polsko. Na minulém ME Češi právě po barážovém nezdaru s Německem poprvé po osmnácti letech chyběli.

Výsledek:

Česko - Makedonie 3:0 (15, 15, 13)

Rozhodčí: Schiemenz, Bröstl (oba Něm.). Čas: 72 min. Diváci: 1600.

Sestavy:

Česko: Ticháček, Pláteník, Veselý, J. Novotný, Popelka, Staněk, libero Kryštof - Rak, Václavík.

Makedonie: Nakovski, Zafirov, Gjorgiev, A. Milev, Josifov, Mitev, libero Ginov - Simovski, Milkov, Trajčevski, Gjorgjevski, Despotovski.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články