Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Příště tu placku přivezeme, věří reprezentanti basketbalu 3x3 po solidním MS

Praha – Českým basketbalistům se zadařilo na mistrovství světa v Moskvě v basketbalu 3x3. Muži obsadili v celosvětové konkurenci šesté místo a ženy dokonce sahaly po medaili. V boji o bronz prohrály o jediný koš s Belgičankami. Možná se v atraktivní modifikaci basketbalu blýská na úspěšné časy i pod pěti kruhy. Trojkový basket aspiruje na účast na olympiádě 2020 v Tokiu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Jan Stehlík a Michaela Uhrová

Hlavní rozdíl trojkového basketbalu od klasické verze v hale 5 na 5? "Menší hřiště pro útočnou fázi, jen 12 vteřin na útok místo 24. Vlastně více bráníte, než útočíte. Od tohoto roku platí nové pravidlo. Za deset faulů se střílí dva trestné hody a ještě má faulovaný tým míč," uvedl k pravidlům Jan Stehlík.

"Před dvěma lety mě šampionát v Aténách, kde jsem byla jako hráčka, nadchnul. Letos jsem ukončila kariéru a dostala nabídku reprezentaci trénovat. Spíše je to funkce vedoucího mužstva, role trenéra totiž  neexistuje," vysvětlila bývalá česká reprezentantka Michaela Uhrová, která tak musela vypjaté bitvy sledovat z hlediště.

Zákeřné Rusky

České reprezentantky dosáhly na nejlepší výsledek v historii. A rozhodly o něm už postupem do semifinále, po výhře 21:10 nad Ugandou. Poslední dva duely na mistrovství sice Češky prohrály, ovšem se vztyčenými hlavami. Semifinálová porážka od domácích Rusek se zrodila hlavně kvůli většímu důrazu soupeřek české reprezentace.

"Čekaly jsme to. Hrály tvrdě celý turnaj. Proti nám dokonce uhodila naši hráčku jedna z Rusek jasně loktem do obličeje a ještě tomu předcházel její faul. Rozhodčí byli ovlivněni domácím prostředím. Na kurtu před vyprodaným hledištěm jsme hrály prvně za celý turnaj, Rusky vlastně pořád, byla to pro ně výhoda," popsala Uhrová.

Po prohře 5:13 bojoval český národní tým o bronz s Belgií. Musely však nastoupit prakticky ihned po prohraném semifinále. Svěřenkyním Michaely Uhrové se nedařilo v podkošových prostorech a výsledkem byla těsná prohra 12:14. "Belgičanky byly hratelné. Spadla nám tam jediná trojka. Tahle prohra nás mrzela, ale čas na odpočinek byl opravdu minimální," uvedla Uhrová. I tak Češky vylepšily výsledek z posledního šampionátu, na kterém vypadly ve čtvrtfinále, a za další dva roky se budou moci o světovou medaili porvat znovu.

Hlavní chvilka slávy mužského výběru přišla v osmifinále. Tým kolem Jana Stehlíka dokázal vyřadit favorizované Slovince. Čtvrtfinále už se ale hrálo na jiném kurtu, pod širým nebem, a Češi se se změnou podmínek nestačili vyrovnat. Po prohře 17:21 se s turnajem rozloučili a nakonec jim připadla šestá příčka. I ta ale znamená potvrzení příslušnosti ke světové špičce.

Souboj českého výběru s ruským na MS v basketbalu 3x3 v Moskvě
zdroj: ČTK/TAR-TASS autor: Fadeichev Sergei

"Po vyřazení Slovinců je šesté místo zklamáním. Slovinci loni vyhráli světovou Tour i All Star turnaj v Kataru," řekl Stehlík. Právě Katar se postaral o jejich vyřazení ve čtvrtfinále. V sestavě byli však naturalizovaní hráči z basketbalové velmoci USA. "Chtěli jsme praktikovat agresivní obranu, ale pískaly se fauly a oni nás i díky novému pravidlu suše přejeli," přiblížil Stehlík.

Přes Rigu na ME do Bukurešti

Na olympiádě v Riu 2016 bude basketbal 3x3 ukázkovým sportem a za další čtyři roky v Japonsku už s velkou pravděpodobností regulérní olympijský sport. "Takhle daleko se nedívám, ale v srpnu pojedu do Číny na dětskou olympiádu mládeže, kde už se klasický basketbal nevyskytuje a bude pouze 3x3. Jsem zvědavá, jak to bude vypadat," řekla Uhrová.

Pro Stehlíka není hra 3x3 žádná novinka. "Od dorostu se věnuji streetballu a je to pro mě zpestření letního času. Jako když se volejbalisté po sezoně vrhnou na písek, tak my na trojkový basketbal," uvedl.

Oba národní výběry už hledí k dalším metám. V srpnu se koná kvalifikace na mistrovství Evropy v lotyšské Rize. Finálový turnaj se hraje během září v Bukurešti. "Chceme už tu placku konečně přivézt," svěřila se Uhrová. Muži mají při nejmenším stejné cíle a navíc chtějí uspět na světové Tour. "Když se to povede, mohli bychom dostat pozvánku na All Star, kde to Kataru třeba oplatíme," přál si Stehlík. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články