Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalová reprezentace plánuje po vítězství proti Bosně vlnu zápasů \"na jistotu\"

Pardubice - Reprezentační tým českých basketbalistů plánují postup na mistrovství Evropy především skrze důraz na týmovou souhru a "vítěznou vlnu" zápasů hraných ne na vítězství, ale co nejmenší bodový rozdíl. Jejich strategií však může otřást už úvodní středeční zápas s Bonou a Hercegovinou v pardubické ČEZ Areně.

Jiří Welsch
zdroj: www.euroleague.net autor: -

Utkání začíná zítra v 18:00, ČT 24 chystá jeho přímý přenos. Společnost, na kterou Češi v příštích duelech při systému doma-venku narazí, slibuje napínavé zápasy (Velká Británie a Izrael). Český tým je ve složité pozici - demoralizován šesti prohrami a oslaben mnoha absencemi. Tým se rozhodl semknout a sází na to, že zvítězí silou kolektivu.

Postupový klíč je jasný: vítězové čtyř skupin se kvalifikují přímo na mistrovství. Stejně tak další tři týmy s nejlepší bilancí stanou na druhých místech.

Poslední volné místo na šampionát bude v sázce příští rok - těsně před ME - v dodatečné kvalifikaci. Nejhorší dvě mužstva z kvalifikačního cyklu pak sestoupí do divize B.

"Začínáme doma, takže když se chytíme, můžeme ve vítězném tažení pokračovat," vyjádřil náladu před středečním zápasem pivot Petr Benda. Český tým věří, že naváže na minulou úspěšnou kvalifikaci, z níž se předloni dostal na mistrovství do Španělska.

Nedostatky doplní týmový duch

"Začátek s Bosnou bude velmi důležitý. Od něj se bude hodně odvíjet. Někteří důležití hráči nám sice chybí, ale o postup se popereme," prohlásil Jiří Welsch, opora španělské Málagy.

V současném kádru chybí ostrostřelec a nová posila Barcelony Luboš Bartoň a rozehrávač Maurice Whitfield. 

"Jsme oslabeni a v okleštěné sestavě, ale na týmu v trénincích vidím touhu vstoupit do kvalifikace s čistým štítem. Když ty ztráty nahradíme bojovností a schopností podřídit se týmu, můžeme o postup bojovat. Postup slíbit nemůžeme, ale odhodlání prát se o každé vítězství ano," burcoval trenér Ježdík, který věřil, že se jeho mužstvo také poučilo z posledních šesti nezdarů v přípravných kláních.

"V posledních zápasech nám ale chyběli Jirka Welsch s Ondrou Starostou a také jejich velké zkušenosti. Právě to teď musíme nahradit týmovou součinností, na ni jsme se v posledních dnech zaměřovali nejvíc," nastínil Ježdík. Zatímco Welsch se už z přípravy v Málaze vrátil a s týmem už od neděle trénuje, pivot Starosta má problémy s poraněnou šlachou na chodidle a jeho start proti Bosně není příliš pravděpodobný. Pro český tým by to byla další komplikace. Duel s Bosnou bude pro český výběr velkou zkouškou.

Bosna se nezdá

Jméno soupeře sice nemá takový zvuk jako ostatní basketbalové velmoci z bývalé Jugoslávie v čele se Srbskem či Chorvatskem, ale Bosna se s výjimkou loňského ME probojovala na pět kontinentálních šampionátů za sebou, o čemž si Češi mohli nechat jen zdát.

"Všechny týmy z bývalé Jugoslávie jsou velmi nebezpečné, pro Bosnu to platí také. Jsou to skvělí atleti. A když se dostanou do euforie, jsou těžko k zastavení. Musíme zastavit jejich jednoduché koše a pokusit se o to, aby museli pořád hrát proti naší postavené obraně s pěti hráči," nabádal Ježdík.

Češi vymýšlí jak zastavit největší bosenské hvězdy Kenana Bajramoviče a hlavně ostrostřelce Mirzu Teletoviče. Druhý jmenovaný si s Tau Cerámica zahrál Final Four Evropské ligy a navíc byl ve Španělsku vyhlášen hráčem s největším zlepšením. Když česká obrana klíčové hráče přibrzdí, šance na výhru se mohou rapidně zvýšit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články