Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Obrana Seattlu vyzve Denver, Peyton Manning se pokusí vyrovnat bratrovi

New York – Krátce před startem olympijských her v Soči se v noci na pondělí uskuteční největší sportovní událost amerického kontinentu. A letošní 48. Super Bowl, čili finále ligy amerického fotbalu NFL, láká fanoušky svou mimořádností. Teprve podruhé za posledních 20 let se utkají dva nejlepší týmy základní části, souboj mezi Seattlem Seahawks a Denverem Broncos zároveň bude duelem mezi nejlepší obranou soutěže s nejlepším útokem.

Peyton Manning
zdroj: ZUMA autor: Hector Acevedo

Denver útočící na svůj třetí triumf v Super Bowlu si zahraje o trofej Vince Lombardiho poprvé od roku 1998 a posedmé v historii, přičemž jen Dallas a Pittsburgh byly ve finále častěji, a to osmkrát. Broncos v čele s hvězdným quarterbackem Peytonem Manningem kralovali Americké konferenci a v play-off nejprve vyřadili San Diego a také New England Patriots, tedy soupeře, který přivodil Denveru jednu ze tří proher v základní části.

Stejnou bilanci měl v Národní konferenci i Seattle, který se pyšní zejména výbornou obranou, když dovolil soupeřům v průměru jen 14,4 bodu na zápas. Obrana mu přinesla teprve druhou účast v Super Bowlu v historii. V roce 2006 podlehl Pittsburghu. Cestou do finále Seahawks vyřadili New Orleans a San Francisco.

Broncos se kromě geniality Manninga spoléhají také na běhovou hru v podání Knowshona Morena. Nejčastějším adresátem Manningových přihrávek je Demaryius Thomas, ale velmi dobrou bilanci mají i další receiveři Eric Decker a Wes Walker. Denver má ve svých řadách také rekordmana mezi kopáči. Matt Prater v této sezoně trefil kop ze 64 yardů (58 metrů), což je nejvíce v historii NFL.

Utkání Denver - Seattle
zdroj: nfl.com

Naopak Seahawks mají největší hvězdy hlavně v obraně. Jejich "Legii zkázy" táhne zejména Richard Sherman, lídr soutěže v ziscích. V útoku se hra točí kolem quarterbacka Russella Wilsona, nejlepšího nováčka roku 2012. O běhy se stará Marshawn Lynch, který je jediným hráčem NFL, jenž v uplynulých třech sezonách naběhal vždy alespoň 1 000 yardů a připsal si 10 touchdownů.

Zápas se letos uskuteční na stadionu New Yorku Giants s kapacitou přes 80 tisíc diváků. Hrát se bude na umělém povrchu, jelikož okolí stadionu v posledních týdnech sužují velké mrazy a chladné počasí se očekává i v době zápasu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní šílenství v USA graduje - přichází Super Bowl

MetLife Stadium je rovněž domovským stánkem Eliho Manninga, bratra quarterbacka Denveru. Peyton, který je v poslední dekádě jednou z největších hvězd soutěže, se může na mladšího bratra dotáhnout. Dosud má totiž jen jeden mistrovský prsten s Indianapolisem ze sezony 2006, zatímco Eli má v dresu Giants už dva (2008, 2012).

Super Bowl není jen sportovní, ale také velkou kulturní akcí. O poločasovou show se tentokrát postará zpěvák Bruno Mars a kapela Red Hot Chili Peppers. Úvodní hymnu poprvé v historii zazpívá představitelka operní scény Renée Flemingová. K akci, která v USA každoročně přiláká k obrazovkám kolem 100 milionů diváků, se vážou také drahá vysílací práva a ty vůbec nejdražší reklamy, když firmy musejí platit za 30 vteřin čtyři miliony dolarů.

Zdroj
ČTK, ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články