Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Basketbalistky nechtějí přijít o zahajovací ceremoniál v Pekingu

Praha - Až v pátek večer odstartuje v olympijském Pekingu velkolepý zahajovací ceremoniál, české basketbalistky chtějí být v Ptačím hnízdě přímo v centru dění. Nerady by zažily smutek jako na minulých hrách v Aténách, kde slavnostní start zmeškaly kvůli tomu, že další den hrály svůj první duel se Španělskem. Nyní se situace může opakovat, ale hráčky věří, že je trenéři tentokrát na ceremoniál pustí. I když už v sobotu je přesně 24 hodin po něm čeká úvodní utkání proti USA.

České basketbalistky krátce před odletem na olympidádu v Pekingu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Obě akce odstartují ve 14:00 SELČ, jen s denním odstupem. "Na zahájení se moc těším, minule v Aténách jsme ho zmeškaly. Musí to být velký zážitek. Takže teď jen doufám, že nám to trenéři dovolí," uvedla před dnešním odletem do dějiště olympiády Eva Vítečková.

Pro hráčky je zahájení her a nástup s dalšími českými sportovci za vlajkonoškou Štěpánkou Hilgertovou velkým lákadlem, ale kouč Jan Bobrovský prý ještě v otázce, zda tým na zahájení pustí, jasno nemá. "Budeme to ještě řešit, máme na to dost času a až na místě se rozhodneme. Ale jestli by ten ceremoniál měl trvat čtyři nebo pět hodin, přece jenom by to asi byl risk," uvedl Bobrovský.

Hlavní komplikace: Dlouhá cesta a náročná aklimatizace

Basketbalistky v Pekingu stráví hodně času, zpět do České republiky se vrátí až 25. srpna. "To je strašně dlouhá doba," posteskla si kapitánka Hana Machová-Horáková, která v letní pauze stihla i přestup do stavu manželského, ale v Pekingu bude na dresu ještě nosit dívčí jméno. Podobně jako Markéta Mokrošová, od června nosící příjmení Bednářová.

Machovou strašil dlouhý let do Pekingu. Basketbalistky se dnes nejprve přesouvaly do Istanbulu, odkud večer po pětihodinovém čekání měly vyrazit na hlavní část dlouhé cesty. "Hlavně to čekání v Istanbulu bude nepříjemné. Jsem zvědavá, jak bude vypadat aklimatizace. Předloni jsme v Číně byly na turnaji a na začátku bylo všechno dobré. Ale třetí den jsem už nemohla usnout a jen koukala do zdi. Pro jistotu máme přibalené i nějaké prášky, které mají podobným problémům zamezit," řekla Machová. "Také tam měli postele tvrdé jako prkno a mě tak bolí záda. Snad to bude v tomto ohledu lepší."

Volno stráví u počítače 

Basketbalistky naopak těšilo, že za sebou měly další nepříjemnost: balení. "Bylo to těžké, nikdy jsem třeba nevezla na nějakou akci sako a teď jsme dostaly hned dvě. Nakonec jsem to všechno dostala do kufru, velké tašky a baťohu," popisovala Machová.

Zástupkyně jediného českého sportovního kolektivu na hry mířily také plné očekávání, jaké zážitky jim tři týdny v Pekingu nabídnou. Elitní střelkyně Eva Vítečková je třeba zvědavá na to, jaké sportovní hvězdy v olympijské vesnici potká. Třeba jako v Aténách, kde se v jídelně vyfotila se sprinterem Mauricem Greenem. "Záležet bude na tom, kdo bude ochotný se s námi vyfotit a budeme mít odvahu ho oslovit," plánovala s úsměvem Vítečková. Těšila se na to, že do paměti svého mobilu nafotí i spoustu obrázků. Jinak bude zabíjet stejně jako další reprezentantky volný čas u sledování filmů na počítači, četbou nebo různými společenskými hrami. Nejpopulárnější jsou teď v týmu Aktivity.

Basketbalistky by v Pekingu rády vyrazily i na ostatní sporty, i když po zkušenosti z Atén tuší, že všech dvanáct se jich zřejmě na jednu akci nevejde. "V Aténách jsme se takhle pohromadě dostaly jen na tenis, kde nás protáhl Jiří Novák," vzpomínala Vítečková. "Uvidíme, na co dostaneme lístky. Asi je jasné, že bych se ráda podívala na americké basketbalisty. Ale každý má jiný vkus," podotkla Vítečková.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články