Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje ME. Basketbalistky chtějí skončit do pátého místa

Trelazé (Francie) - Cílem českých basketbalistek před nadcházejícím mistovstvím Evropy je skončit do pátého místa. Šampionát totiž slouží zároveň jako kvalifikace na světové mistrovství, a tak by umístění do páté příčky pro svěřenkyně Lubora Blažka znamenalo, že mohou obhajovat stříbrné medaile na MS hraném v roce 2014. Hlavním favoritem začínajícího basketbalového svátku jsou domácí Francouzky. Přímý přenos prvního zápasu českých basketbalistek na ME s Běloruskem sledujte od 18:25 na ČT sport a našem webu.

Utkání Česko - Čína
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Češky odjely do Francie jako obhájkyně čtvrtého místa z předloňska. Po generační výměně, kdy skončila řada bývalých opor včetně Hany Horákové a Evy Vítečkové, však pro tým trenéra Lubora Blažka nebude snadné na tyto úspěchy navázat.

"Mistrovství je pro nás velmi důležitá akce, protože prvních pět týmů postupuje na mistrovství světa. Je tedy potřeba se mezi ně dostat," řekl trenér Blažek. "Nebude to snadné, ale vybrali jsme dříče a bojovníky a pevně věřím, že se to povede," dodal.

Klíčem k úspěchu má být týmový výkon a aktivní obrana, kterou si Češky už poměrně úspěšně vyzkoušely v přípravě. V ofenzivě už to ale bylo horší, a proto ze sedmi zápasů vyhrály jen tři. Dvakrát s Ukrajinou a s Čínou. Naopak dvakrát s Kanadou, Lotyšskem a Ruskem prohrály. Vždy však poměrně těsně. Navíc výkonnost měla stoupající tendenci. První překážkou pro český výběr bude základní skupina D s Běloruskem, Litvou a Chorvatskem, ze které postoupí dál tři nejlepší celky.

Lubor Blažek:

"Jsou to silné týmy, přesto věřím, že potvrdíme své papírové předpoklady a postoupíme na dobrém místě."

V osmifinálové skupině se postupující ze skupiny D střetnou s týmy ze skupiny C, kde je Francie, Velká Británie, Srbsko a Lotyšsko. Čtyři nejlepší celky ze dvou osmifinálových skupin pak postoupí do play off. Na druhé straně pavouka na sebe ve skupině A narazí Černá Hora, Slovensko, Ukrajina a Turecko a ve skupině B Rusko, Španělsko, Švédsko a Itálie.

Nejúspěšnější zemí v historii je s 21 tituly bývalý Sovětský svaz, na který navázalo Rusko, jenž se do finále dostalo pokaždé na šesti posledních ME. Ve Francii bude titul obhajovat. Hlavním favoritem je však tentokrát Francie, vedená nejlepší hráčkou Evropy za rok 2012 Céline Dumercovou. Hnát za zlatem navíc bude Francouzky i domácí prostředí.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jakubem Bažantem o nadcházejícím ME v basketbalu

Do užšího okruhu favoritů patří také Černohorky, které mají v kádru tři bývalé hráčky USK Praha Jelenu Škerovičovou, Jelenu Dubljevičovou a Annu De Forgeovou, Turkyně a také Španělky. Od nich se očekává, že se pokusí napravit osmifinálové vyřazení z před dvou let a budou se chtít vrátit do evropské špičky. Pomoci k tomu má i rozehrávačka Laia Palauová, jež bude od nové sezony hrát za USK Praha.

Šampionát se uskuteční od 15. do 30. června ve francouzských městech Trelazé, Mouilleron-le-captif, Vannes, Lille a Orchies.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články