Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

LeBron a spol. v Číně. NBA cílí na největší trh světa

Praha - Na jedné straně úřadující šampion NBA Miami Heat s Dwyanem Wadem a LeBronem Jamesem, proti nim černý kůň nadcházející sezony Los Angeles Clippers s Chrisem Paulem nebo Blakem Griffinem. Elitní celky z nejlepší basketbalové ligy světa se připravují na novou sezonu v Číně. Asijská velmoc je už od dob Jao Minga hrou pod bezednými koši naprosto posedlá, podle zámořských analytiků se o basketbal v Číně zajímá na 300 milionů lidí.

LeBron James
zdroj: AP autor: Wilfredo Lee

Miami se s Clippers utká celkem ve dvou utkáních, 11. října v Pekingu a o tři dny později v Šanghaji. Byť jde pouze o přípravu, vyprodané haly budou samozřejmostí, jen na první trénink amerických hvězd přišlo přes 10 tisíc lidí. "Těžko můžeme hovořit 'jen' o přípravě. Atmosféra se podobá play-off," nechal se slyšet kouč Heat Eric Spoelstra.

Součástí snahy NBA o větší průnik na čínský trh je i chystaná stavba centra NBA poblíž Pekingu. Čtyřpatrová budova nabídne na 12 tisících metrech čtvrtečních basketbalové kurty, restaurace či posilovny. Soutěž pořádá i basketbalové kurzy pro čínské trenéry.

Snaha maximálně vytěžit potenciál třísetmilionového čínského trhu je cítit i z vyjádření představitelů NBA. "Když uvážíme velikost čínské populace, tak pravděpodobnost, že v této zemi si teď někde na plácku hraje s míčem někdo, kdo se v budoucnu stane basketbalovou superstar, je velmi vysoká," je přesvědčen provozní ředitel Adam Silver.

Zdroj
iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články