Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Český nohejbal čeká výjimečný vrchol sezony

Praha – Fanoušci původního českého sportu s devadesátiletou tradicí se mohou těšit na opravdu mimořádné završení ročníku. Již zítra se spolu ve finále play-off nohejbalové extraligy utkají dva největší soupeři posledních let – Karlovy Vary a obhájce titulu z Modřic. V prosinci pak v Nymburku odstartuje světový šampionát v nohejbale, kde budou naši reprezentanti obhajovat dva zlaté kovy. Ještě před vrcholem sezony přišli do České televize trenér reprezentačního kádru Jiří Šmejkal a český reprezentant Jiří Doubrava, aby okomentovali nadcházející dění. A dobrá zpráva pro diváky - celý finálový program nohejbalové extraligy můžete sledovat zítra na ČT4 od 10:55.

Modřice letos přidaly osmý titul
zdroj: ČT Brno

Jak je na tom celosvětová úroveň nohejbalu, se dozvíme až v prosinci. Trenér Šmejkal a jeho svěřenec Doubrava jsou však přesvědčeni, že povědomí o tomto sportu a chuť jej provozovat celosvětově roste. "V Nymburku budeme hostit minimálně 20 zemí, mezi nimiž budou – z našeho pohledu řekněme – exotické země jako Kamerun, Jižní Korea či Kanada. Budou tak zde zástupci všech kontinentů kromě Austrálie a Oceánie," říkají Šmejkal s Doubravou.

A oba se shodují také na tom, že Češi, ačkoliv tvoří úzkou špičku se Slováky, to nebudou mít lehké. Tomu nasvědčuje i zmenšení hřiště pro dvojice, což by podle nohejbalistů mělo nahrávat dalším zemím, mimo jiné Švýcarsku, Maďarsku, Francii či Koreji. Jednoduchá úloha to pro nohejbalisty nebude ani proto, že na mezinárodní úrovni se hraje na jeden dopad, zatímco v české extralize jsou dovoleny dopady dva.

To má samozřejmě vliv na podobu hry – jednodopadový nohejbal je dynamičtější, rychlejší a hráči musí být preciznější. Trenérovi se tak úloha při výběru hráčů výrazně komplikuje, v širším kádru totiž figuruje i šestnáct hráčů. Sám Doubrava je pak příkladem toho, že trenér musí mít o hráčích opravdu velký přehled – svou první nominaci na šampionát si totiž vysloužil ještě v době, kdy ani nehrál extraligu. A tak musí kromě problémů s tím, jak je který hráč vhodný na jednodopadový volejbal, kouč vykázat také notnou dávku odvahy.

"Nominoval jsem Jirku z druhé ligy a málem jsem za to byl tenkrát odvolán," směje se dnes Šmejkal. "Ale po tříměsíční spolupráci pak porazil na prestižním turnaji Super Six mistry světa ze Slovenska. Takže jsem nakonec měl pravdu, viděl jsem v něm nějaké možnosti a byl to hráč do nejvyšší soutěže. Musíte hledat vhodné typy, navíc u nás není stálá soutěž, jde o pár turnajů. Je pak otázka, odkud čerpat."

Jedním z hlavních zdrojů však bude obhájce titulu z Modřic. Ty se v pátek utkají s Karlovými Vary a budou chtít prodloužit vítěznou sérii z play-off, která se line až do roku 2010. Nebudou to mít lehké, soupeř je podle nohejbalových expertů velmi dobře připraven. Šmejkal s Doubravou ale tipují, že vítězem budou i tak Modřice, které jsou druhým nejúspěšnějším českým nohejbalovým celkem se sedmi tituly.

"Hlavně aby nás nepředehnali!" usmívá se Šmejkal v narážce na "jeho" Hloubětín, který v 70. a 80. letech dominoval české nejvyšší soutěži a stále zůstává historicky nejlepším týmem. Jestli se mu Modřice přiblíží, se můžete dozvědět zítra dopoledne na našem programu a webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty Petra Kubáska
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články