Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

České házenkářky podlehly Švédsku i v odvetě, na ME nepojedou

Jindřichův Hradec - České házenkářky budou na evropském šampionátu v prosinci v Makedonii chybět. V odvetném utkání play off dnes podlehly v Jindřichově Hradci Švédsku 25:29. Na závěrečný turnaj tak postoupil jejich soupeř, který vyhrál i první vzájemný zápas.

Švédské házenkářky
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V české brance dostala tentokrát přednost Selicharová a především se do sestavy vrátila nejlepší česká házenkářka loňského roku Kysučanová, která už po patnácti sekundách otevřela skóre. Naznačila, jak týmu ve Västeras chyběla a platná byla hlavně v rozehrávce, když dobře uvolňovala na pivotu hrající Simerskou.

Ze sedmimetrového hodu zvýšila Kysučanová na 2:0, ale stačily dvě nepřesnosti a soupeřky vyrovnaly. Situace se opakovala za stavu 6:4, kdy Seveřanky vyrovnaly v rozmezí několika sekund. Švédky těžily především z rychlých brejků: za první poločas se dostaly k sedmi a všechny skončily brankou. Prim v tomto směru hrála Fredenová. Za stavu 6:7, když se hostující celek poprvé dostal do vedení, přišla do branky Raníková.

Českým hráčkám se do té doby nedařilo ani narušovat kombinaci soupeřek a chyběl rychlý útok. Pracné dobývání postavené obrany znamenalo často střelbu z nepřipravených pozic.

V poslední desetiminutovce úvodního poločasu se zlepšil důraz české obrany. Důležité branky dala z křídla Knytlová, střelecky uspěly i střídající Vojtíšková a Poznarová. Přesnou ruku měla i nadále z pivota střílející Simerská, takže domácí hráčky dokázaly skóre otočit a do přestávky opět strhly vedení na svoji stranu.

Stejně jako v prvním zápase ale nezvládly české házenkářky vstup do druhých třiceti minut. Švédky rychle vyrovnaly, a když Kysučanová neproměnila sedmimetrový hod a při přesilové hře přišly dvě technické ztráty, soupeř byl na koni. Nadále sázel na vynikající obranu a za čtvrt hodiny dovolil domácím hráčkám vstřelit jen tři branky.

Do rukou českých házenkářek se začala vkrádat nervozita a nepřesnosti, míč jim doslova padal z rukou. Když vedly Švédky ve 47. minutě o pět branek, bylo jasné, že postup svěřenkyň trenéra Jiřího Tkadlece je v nedohlednu.

Češky nedávaly góly ani z vyložených pozic a zcela se rozpadla obranná hra. Zkušený tým Švédska, který skončil na minulém MS šestý a vybojoval si i účast na olympijských hrách, bez nejmenších problémů dotáhl zápas k vítězství i postupu.

"Byly to dva zápasy jako přes kopírák. V prvním poločase jsme trpělivou hrou získali vedení, ale v úvodu druhého poločasu jsme ho prohospodařili a soupeřky navíc získaly náskok. Nepřesně jsme stříleli, Švédky byly rychlejší a dávaly branky naší nepostavené obraně. Nám navíc docházely fyzické síly. Soupeřky vyhrály zaslouženě, byly lepší," konstatoval kouč Jiří Tkadlec.

"Cíl postoupit na mistrovství Evropy se nám nepodařilo splnit. Každý takový zápas je pro hráčky zkušenost, ale neúčast na vrcholné akci je velká ztráta," dodal Tkadlec.

Výsledek:

Česko - Švédsko 25:29 (16:14)

Sestavy a branky ČR: Raníková, Selicharová - Zámorská 3/1, Knytlová 5/1, Poznarová 2, Salčáková 1, Ručková, Kysučanová 4/2, Štolfová 1, Hrbková 1, Simerská 6, Vojtíšková 2, Vašková, Tomečková.

Nejvíce branek Švédska: Alhmová 8/3, Fredenová 6, Thorstenssonová 3. Rozhodčí: Gatelis, Mazeikas (oba Lit.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 3/3. Vyloučení: 3:3. Diváci: 680. První zápas: 19:25.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články