Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky čeká v kvalifikaci o OH Argentina a Nový Zéland

Ankara - Soupeřkami českých basketbalistek v olympijské kvalifikaci v Ankaře budou ve skupině B Argentina a Nový Zéland. Z dvanácti týmů ve čtyř tříčlenných skupinách postoupí na hry do Londýna pět nejlepších. Kvalifikace se bude hrát od 25. června do 1. července. V prvním zápase ve skupině se střetnou české hráčky 25. června s Novým Zélandem a o dva dny později bude jejich soupeřem Argentina. Přímý postup na olympijské hry si už zajistily basketbalistky Angoly, Austrálie, Brazílie, Číny, Ruska, USA a pořádající Velké Británie.

Kateřina Elhotová
zdroj: AP

"Porazit Argentinu by mělo být v našich silách. I když nyní přesně neznám jejich sestavu. V poslední době jsme se s Argentinou několikrát střetli. Naopak Nový Zéland jsme delší dobu neviděli. Vím ale, že hraje dost tvrdý a nepříjemný basketbal," řekl trenér českých basketbalistek Lubor Blažek. "Při odhadování našich nadějí na postup na olympijské hry ale nejde jen o naši skupinu. Pokud by měly mít zápasy očekávaný průběh, tak jako hodně nebezpečné vidím zejména následné čtvrtfinále se soupeřkami ze sousední první skupiny," dodal Blažek.

Eva Vítečková:

"Našimi zkušenostmi a výškovou převahou bychom tyto soupeře měly přehrát."

Z každé skupiny projdou dva celky do čtvrtfinále, jejichž vítězové si zajistí start v Londýně. O poslední volné místo budou bojovat čtyři poražené týmy vyřazovacím způsobem. Případnými soupeřkami českého výběru ve čtvrtfinále bude jeden z trojice Portoriko, Japonsko a domácí Turecko. "V bouřlivém domácím prostředí by bylo hodně nepříjemné narazit ve čtvrtfinále na Turecko. Ovšem i v Japonsku je ženský basketbal na vzestupu a podle zpráv, které mám, se tým oproti poslednímu vystoupení na mistrovství světa 2010 ještě zlepšil o kvalitní pivotky," tvrdí Blažek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Lubora Blažka a Evy Vítečkové

V olympijské kvalifikaci se musí kouč Blažek obejít bez zraněné Romany Hejdové, kterou čeká plastická operace natržených předních křížových vazů v koleně. Naopak zraněná pivotka Ilona Burgrová, která podstoupila operaci vazů v kotníku, by se měla zapojit v polovině května do reprezentační přípravy.

Naposledy se střetly české basketbalistky s Argentinou hned v úvodním utkání mistrovství světa v září 2010 v Brně. Český tým vyhrál 67:53. A stejné soupeřky Češky rovněž zdolaly v prvním duelu olympijské kvalifikace v červnu 2008 v Madridu v poměru 77:55. S Novým Zélandem se české basketbalistky naposledy střetly na olympijských hrách v Pekingu a po hladkém vítězství 90:59 postoupily do čtvrtfinále. O čtyři roky dříve na olympijských hrách 2004 v Aténách české basketbalistky porazily ve skupině Nový Zéland 74:57. 

České basketbalistky startovaly na posledních dvou olympijských turnajích. V Aténách 2004 skončily páté a před čtyřmi lety v Pekingu obsadily sedmé místo. Cestu do Pekingu musely vybojovat rovněž ve světovém kvalifikačním turnaji. O uspořádání kvalifikace se ucházela také Argentina a Česká republika s nabídkou Karlových Varů. Začátkem loňského prosince ale dala FIBA přednost Ankaře. Právě v tureckém hlavním městě získaly české basketbalistky v roce 2005 titul mistryň Evropy.

Los olympijské kvalifikace basketbalistek:

Skupina A: Portoriko, Japonsko, Turecko

Skupina B: ČESKO, Argentina, Nový Zéland

Skupina C: Chorvatsko, Korea, Mozambik

Skupina D: Mali, Francie, Kanada

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články