Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Patriots se v Super Bowlu těší na velkou odvetu

Indianapolis – Nejlepší možnou zápletku nabízí v pořadí už 46. Super Bowl, finále profesionální ligy amerického fotbalu NFL. Proti sobě se v noci na pondělí středoevropského času opět po čtyřech letech postaví dlouhodobě jeden z nejlepších ligových týmů New England Patriots a překvapivý vítěz konference NFC New York Giants. Pro Patriots je to příležitost k velké odvetě, předchozí finále proti Giants prohráli touchdownem v poslední minutě a přišli tak o možnost uzavřít sezonu bez jediné porážky.

Utkání NY Giants - New England Patriots
zdroj: AP

Takřka epické drama se odehrálo 3. února 2008 na stadionu University of Phoenix. Patriots v čele s nezastavitelným quarterbackem Tomem Bradym zvítězili v sezoně ve všech šestnácti zápasech základní části a dvou utkáních play-off a stáli poslední krok před dokončením "perfektní" sezony, první v NFL od roku 1972. Nejen s ohledem na statistiky tak byli obrovským favoritem na zisk Super Bowlu, pro New England čtvrtého za sedm let. Giants sice dokázali v play-off zvítězit třikrát na hřišti soupeře, jejich rozehrávač Eli Manning však podle mnohých odborníků neměl být tím, kdo dovede "Obry" až na vrchol.

Podceňovaný quarterback však dokázal vystoupit ze stínu svého staršího bratra Peytona, rozehrávače Indianapolis Colts a ve finále tehdy předvedl strhující výkon. Vrcholem byla Manningova přihrávka v předposlední minutě z takřka beznadějné pozice na Davida Tyreeho, kterou wide receiver Giants spektakulárně zachytil jednou rukou za pomoci helmy. New York získal Super Bowl 35 vteřin před koncem zápasu, když Manning našel přihrávkou Plaxica Burresse přímo v end zóně New Englandu.

"The Helmet catch" Davida Tyreeho
zdroj: AP autor: Charlie Riedel

Patriots mocně touží po odplatě, dvojnásobný MVP finále Brady se však minulostí nechce nechat svazovat. "My na minulost nemyslíme a soustředíme se na budoucnost. Někteří hráči si sice na tu prohru pamatují, ale týmy i systémy jsou jiné. Každá prohra bolí, proto nechceme další dovolit. Jsme připraveni a jdeme si pro výhru," prohlásil hvězdný rozehrávač. Giants jsou si vědomi toho, že favoritem je opět soupeř. "Stejně jako v roce 2008 jsme outsidery a nemáme co ztratit. Tehdy nám nikdo nevěřil a stejně jsme vyhráli. To samé chceme zopakovat nyní. Dokázali jsme si, že na to máme," řekl trenér New Yorku Tom Coughlin.

Také v této sezoně předváděli Patrioti lepší výkony než Giants, když měli ve své konferenci nejlepší bilanci s 13 výhrami a třemi porážkami. Jednu z nich jim ale připravil právě finálový soupeř, když v listopadu vyhrál 24:20. Jinak ale Giants postoupili do play-off až v posledním utkání základní části zásluhou výhry nad Dallasem. Ve vyřazovacích bojích však splnili stoprocentně úlohu černého koně play-off a postupně zdolali Atlantu (24:2), Green Bay (37:20) a v prodloužení finále konference i San Francisco (20:17). New England cestou do finále odklidil z cesty Denver (45:10) a Baltimore (23:20). 

Oba elitní rozehrávači preferují pasovou hru, zatímco běhovou hru využívají minimálně. Proto bude důležité, jak se bude dařit jejich oblíbeným příjemcům přihrávek. Brady nejčastěji hledá Wese Walkera, Manning zase Victora Cruze. Oba patřili v základní části k wide receiverům s nejvíce získanými yardy. V play-off pak New York spoléhal také na Nickse Hakeema. Na straně New Englandu je nejistý start dalšího klíčového muže ofenzivy Roba Gronkowského, který v základní části zachytil celkem 17 touchdownů, což je rekord NFL na pozici tight enda.

I letošní Super Bowl bude v USA absolutním sportovním vrcholem, který jen ve Spojených státech bude sledovat více než sto milionů fanoušků. Dalších 50 milionů se přidává ze zbytku světa. Patrioti se do Super Bowlu dostali posedmé (popáté pod vedením Bradyho), zatím mají vyrovnanou bilancí tří výher a tří proher. New York Giants jsou ve finále popáté a jen jednou našli přemožitele, když v ročníku 2000 nestačili na Baltimore Ravens.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články