Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Prostějov čeká v Lize mistryň istanbulské Fenerbahce

Lucemburk - Volejbalistky Prostějova narazí v osmifinále Ligy mistryň na tureckého favorita Fenerbahce Istanbul. Tým, který loni vyhrál mistrovství světa klubů a v Lize mistryň letos obhajuje bronzové medaile, jim přisoudil dnešní los v sídle CEV v Lucemburku.

Volejbalistky Prostějova
zdroj: ČT4

První zápas se odehraje v hale českých šampionek ve středu 1. února, odveta v Turecku o týden později. Prostějov startuje v Lize mistryň počtvrté a poslední dvě sezony vždy skončil v prvním kole play off. V roce 2010 se nedostal přes italské Pesaro, loni ho vyřadila Rabita Baku. Na Fenerbahce narazil Prostějov před dvěma lety v základní skupině a neuhrál ani set. Právě ázerbájdžánská metropole bude dějištěm závěrečného turnaje Final Four, spolu s Rabitou je mezi 16 týmy ve vyřazovací fázi LM ještě Azerrail Baku.

Turecký volejbal zastupují také obhájce titulu Vakifbank Istanbul a městský rival Eczacibasi, které svedl los proti sobě. Fenerbahce loni v semifinále LM podlehlo po pětisetové bitvě Vakifbanku, o rok dříve bylo ve finále. Jeho osu tvoří turecká nahrávačka Aydemirová, na bloku Brazilka Fabiana a Turkyně Erdemová, na smeči zkušená Ruska Sokolovová s Korejkou Kim Jon Kong a americká univerzálka Tomová. Trenérem je úspěšný Brazilec Zé Roberto, který vyhrál se svými krajany olympijský turnaj v Barceloně 1992 a v Pekingu 2008 dovedl k triumfu na hrách brazilské ženy.

"Čeká nás nesmírně těžký soupeř. V loňské sezoně bylo Fenerbahce top favoritem, ale pak prohrálo v semifinále derby a skončilo třetí. Letos podává stejné výkony a ve skupině prohrálo jen jednou v Baku," řekl prostějovský manažer Peter Goga. Navíc v Turecku očekává komplikace z politických důvodů. "Máme v týmu dvě izraelské hráčky a mezi oběma zeměmi panují dost napjaté vztahy. Loni při finále Evropské ligy v Ankaře, kde hrála i izraelská reprezentace, hlídala hotel stovka policistů," dodal.

Čtvrtfinále Ligy mistryň se bude hrát ve druhé polovině února, Final Four 24. a 25. března. V play off mužské Ligy mistrů, které je pouze dvanáctičlenné, chybí České Budějovice, neboť skončily v základní skupině na posledním místě. Jejich přemožitel italské Cuneo narazí na ligového rivala Maceratu, francouzské Poitiers má ruskou Kazaň a německý Unterhaching, jenž postoupil s nejlepší bilancí z týmů na třecích místech, vyzve ruský Novosibirsk.

Obhájce trofeje italské Trentino s reprezentačním univerzálem Janem Štokrem narazí na belgický Maaseik. Play off určí pouze tři účastníky Final Four a ty doplní pořádající celek Skru Belchatów. Polská Lodž bude hostit závěrečný turnaj LM už potřetí za posledních pět let. O vítězi elitní soutěže volejbalistů se bude rozhodovat 17. a 18. března.

Los 1. kola play-off volejbalové Ligy mistrů (1. a 8. února): Kedzierzyn-Kozle - Izmir, Unterhaching - Novosibirsk, Macerata - Cuneo, Maaseik - Trentino, Friedrichshafen - Tours, Poitiers - Kazaň. Přímý postup do semifinále: Belchatów - pořadatel Final Four 17. a 18. března.

Los 1. kola play-off volejbalové Ligy mistryň (1. a 8. února): Prostějov - Fenerbahce Istanbul, Sopoty - Rabita Baku, Drážďany - Kazaň, Curych - Azerrail Baku, Muszyna - Cannes, Eczacibasi Istanbul - Vakifbank Istanbul, Bergamo - Pesaro, Villa Cortese - Dynamo Moskva. Final Four bude v Baku 24. a 25. března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články