Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Češi podlehli Švédsku a o postup se poperou s Makedonií

Niš – Čeští házenkáři prohráli ve svém druhém utkání na mistrovství Evropy v Srbsku se Švédskem 29:33. Po úvodním vítězstvím nad Německem mají svěřenci kouče Martina Liptáka v tabulce čtyřčlenné skupiny B dva body a o postup do osmifinálové fáze, kam projdou tři týmy, ještě budou muset bojovat ve čtvrtečním duelu s Makedonií.

"Prohráli jsme si to v úvodu, kdy nám absolutně nefungovala obrana. Útok byl v pořádku, 17 gólů za poločas musí proti Švédům stačit, ale dostat 19 branek je strašně moc," řekl Lipták.

Zatímco v úvodním utkání proti Německu český tým zářil v obraně, proti Švédům se mu v defenzivě nevedlo. Čtvrtý celek z posledního světového šampionátu deptal Liptákův soubor kombinacemi do křídel a brankář Galia, který mezi tyčemi nahradil Štochla, lovil ze své sítě jeden míč za druhým.

Ohlasy hráčů po utkání

Filip Jícha: "Snažili jsme se, bojovali jsme, ale abychom dostali zápas pod kontrolu, to se nám nepodařilo."

Michal Štochl: "Ve druhé půli jsme měli šance dostat se zpátky do zápasu, bylo to často o jeden nebo dva góly, ale neproměnili jsme. Myslím si, že to rozhodlo."

Slovenský kouč českého celku si musel vzít po třinácti minutách oddychový čas a svým svěřencům ostře vytýkal menší koncentraci. Do branky poslal Štochla a zdálo se, že Češi nástup Seveřanů zbrzdili. Jenže Švédové vystavili kolem vlastní branky pevnou zeď a Liptákovi svěřenci jen s obtížemi hledali skulinky. Několikrát je vychytal klubový spoluhráč Jíchy a Kubeše z Kielu gólman Palicka, který má českého otce, a Seveřané postupně zvýšili náskok až na šest branek.

Češi celý zápas marně dotahovali

Závěr první půle však Češi zvládli skvěle a taktickou hrou ukrojili čtyři góly ze své ztráty. Když pak Vraný a po něm Jícha po změně stran snížili na rozdíl jedné trefy, vypadalo to, že Liptákův celek chytil druhý dech.

V polovině druhé půle ale v klíčových momentech selhala hlavní česká opora kanonýr Jícha. Nejlepší házenkář roku 2010 v krátkém sledu po sobě nejprve neproměnil sedmičku, pak si na spoluhráči z Kielu Palickovi vylámal zuby při samostatném úniku a další dvě střely poslal do brankové konstrukce. Švédové díky tomu znovu odskočili na rozdíl pěti gólů a v závěru už žádné drama nepřipustili, byť Češi sympaticky nesložili zbraně a snažili se ztrátu s ohledem na vyrovnaný průběh skupiny co nejvíce stáhnout.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v házené mužů 2012 Srbsko

"Je obrovská škoda, že když jsme to stáhli na minus jeden dva góly, nedokázali jsme srovnat. Něco jsme zahodili, Filip Jícha dvakrát trefil tyčku, to byl trošku pech. Ale naší slabinou byla v těch prvních dvaceti minutách obrana. Dotahování nás stálo strašně moc sil a ty nám potom chyběly v závěru," řekl Lipták.

Kouč Lipták: Proti Makedoncům to bude žhavý tanec

Před závěrečným duelem skupiny proti Makedoncům Češi ještě nemají jisté osmifinále. Můžou ale slavit už před utkáním za předpokladu, že v předešlém podvečerním duelu porazí Švédové Německo. Kromě soupeře budou Češi čelit také bouřlivé kulise, díky níž se Makedonci mohou v Srbsku cítit jako doma. "Bude to žhavý tanec, v předchozích dvou utkáních udělali diváci fantastickou atmosféru. Stále si ale myslím, že herně i mentálně máme na to, abychom zápas proti těžkému prostředí zvládli. Je tu také možnost, že postoupíme už po prvním zápase Němců se Švédy, ale my chceme uspět bez ohledu na druhý výsledek a získat dva důležité body do dalšího průběhu," uvedl Lipták.

Výsledky ME v házené mužů

Skupina A:

Polsko - Slovensko 41:24 (17:13),

Srbsko - Dánsko 24:22 (10:12).

Skupina B:

Německo - Makedonie 24:23 (12:12),

Švédsko - ČR 33:29 (19:17)

Sestava a branky ČR: Galia, Štochl - Nocar 5, Vítek, Vraný 3, Kubeš 1, Motl, Jícha 7/1, Filip 6, Sobol, Horák 2, Juříček 2, Stehlík, Sklenák 3. Nejvíce branek Švédska: Ekberg 10/3, Lundström 6. Rozhodčí: López, Ramirez (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 3/1 - 3/3. Vyloučení: 4:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články