Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čeští házenkáři nechtějí propadnout euforii

Niš (Srbsko) - Čeští házenkáři se po nedělním vítězství nad Německem chystají na evropském šampionátu na úterní souboj se Švédy. Očekávají, že duel se čtvrtým týmem z posledního mistrovství světa pro ně bude ještě těžší prověrkou. Zvlášť proto, že Seveřané budou chtít napravit úvodní překvapivou remízu s Makedonií. Zápas začne v úterý ve 20:15, přímý přenos odvysílá ČT4 a web sportživě.cz.

Čeští házenkáři
zdroj: ČTK/AP

Češi se v úvodním hracím dnu šampionátu přiblížili postupu ze skupiny, euforii ale zdaleka nepodléhají. "Výhrou nad Německem jsme si zatím absolutně nic nezajistili. Nesmíme se uspokojit a musíme zůstat nohama na zemi, abychom nedostali, jak se říká, přes hubu," řekl slovenský kouč českého výběru Martin Lipták.

Podobně hovořil také nejstarší hráč týmu Jan Filip. "Jsme Češi a nemůžeme být nahoře. Nesmíme propadat žádné euforii. Když jsme v euforii, tak to většinou špatně dopadne," varoval Filip.

I prohra by mohla k postupu ze skupiny stačit

Češi mohou v úterý už po druhém utkání slavit první splněný cíl - postup do další fáze turnaje, který si zajistí tři týmy ze skupiny. Výhra je posune do osmifinálové části najisto a stačit jim může i remíza za předpokladu, že Němci neporazí Makedonii. Pokud německý celek prohraje, postoupí Češi dokonce i v případě porážky.

Filip Jícha:

"To jedno vítězství teď musíme okamžitě hodit za hlavu a musíme se mnohem více koncentrovat na utkání proti Švédsku. Teď vůbec nic v ruce nemáme, ničeho jsme nedosáhli."

Češi ale s matematickými propočty nekalkulují a soustředí se hlavně na to, aby zopakovali dobrý výkon z otvíracího zápasu. Na rozdíl od Němců na Seveřany na velkém turnaji již delší dobu nenarazili. Naposledy se oba týmy utkaly před více než čtyřmi lety na Superpoháru, Švédové tehdy zvítězili těsně 30:29. "Švédové mají vyrovnaný mančaft, který udělal výborný výsledek na loňském domácím mistrovství světa. Zdobí je výborná obrana 0-6, dynamický útok s výbornou spoluprací se střelci," uvedl Lipták.

Čechy trápí drobné zdravotní potíže. Filip v úvodu turnaje zápolí s lehkým zraněním nohy a proti Němcům musel použít stahovací punčochu. Kvůli zraněnému lýtku chyběl v prvním utkání Jiří Hynek. "Každým dnem je to lepší, ale zápas se Švédskem asi nestihnu," uvedl Hynek. Do hry zatím nezasáhl ani Alois Mráz, který má potíže s prstem. "Lepší se to den ode dne, rozhodnutí je na mně," doplnila česká spojka Mráz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články