Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Výluka skončila, NBA je s Veselým na startu

New York – Po dlouhém čekání způsobeném výlukou startuje nový ročník zámořské basketbalové ligy NBA. Po pěti letech se v ní představí také český zástupce, v kádru Washingtonu Wizards se snaží prosadit Jan Veselý. Ten má sice problémy s bokem a kyčlí, na zahajovací utkání by ale měl být připraven. Základní část byla kvůli dvouměsíčnímu zdržení zkrácena na 66 zápasů. Titul obhajuje Dallas.

Veselý byl v červnu jako třetí Čech v historii draftován, a to dokonce jako šestý v pořadí. Prvním Čechem, který si vyzkoušel slavnou NBA, se v roce 1995 stal Jiří Zídek. Ten v zámoří strávil tři sezony a v barvách Charlotte, Denveru a Seattlu odehrál celkem 135 zápasů, v nichž dosáhl průměru 3,4 bodu na zápas. O sedm let později ho napodobil Jiří Welsch, jenž během čtyř sezon vystřídal dresy pěti klubů a v 247 utkáních měl střelecký průměr 6,1 bodu.

Nyní je řada na Veselém, který však kvůli výluce, jež dění v zámoří na půl roku ochromila, neměl příliš času si přivyknout na hru NBA. Během 17 dnů přípravy sehrál jediné přípravné utkání, navíc mu nedovolilo naplno trénovat zranění. Proto lze očekávat, že z počátku nebude dostávat tolik prostoru.

Nová sezona NBA ve zkratce

Sezona odstartuje v noci z neděle na pondělí reprízou finále mezi Miami a Dallasem. Základní část skončí 26. dubna. Každý tým sehraje 48 zápasů ve vlastní konferenci a 18 duelů s týmy z druhé konference. Nový mistr bude znám v červnu. Za posledních 31 sezon získalo titul jen devět klubů - Dallas, LA Lakers, Boston, San Antonio, Miami, Chicago, Detroit, Houston a Philadelphia.

Washington v krátkém přípravném období prohrál oba zápasy s průměrnou Philadelphií 78:103 a 94:101. Trenér Flip Saunders však svému týmu, který je nejmladší v lize, věří. "V průběhu přípravy bylo vidět, že se zlepšujeme. Máme mladý tým, který na sobě bude pracovat, a pokusíme se dostat do play-off. Jestli se to povede v této sezoně, to nevím, ale máme před sebou slibnou budoucnost," řekl Saunders.

Mezi hlavní favority ligy bude patřit znovu Miami, které letos ve finále podlehlo Dallasu. Hvězdné trio LeBron James, Dwyane Wade a Chris Bosh v nové sezoně hodlá udělat vše pro to, aby se vytoužený pohár vrátil do Miami. To se navíc posílilo. K týmu se připojili Shaun Battier a Eddy Curry, který se snaží oživit kariéru po dvouletém zápolení se srdečním onemocněním a nadváhou. Nyní shodil dvacet kilo a chce se vrátit do formy, jakou měl v Chicagu či New Yorku.

Také Dallas však posiloval. Sice přišel o pivota Tysona Chandlera a Carona Butlera, ale získal nejlepšího náhradníka soutěže Lamara Odoma z Lakers a Vince Cartera z Phoenixu. Oba by měli poutat na sebe pozornost a dělat prostor hvězdě týmu Dirkovi Nowitzkému.

Králi přestupů se však stali LA Clippers, kteří získali hned tři velké posily Butlera, veterána Chaunceyho Billupse a jednoho z nejlepších rozehrávačů v lize Chrise Paula. V kombinaci s dosavadní hvězdou týmu Blakem Griffinem se z Clippers rázem stává jeden z velkých favoritů. Sílu naznačili i v přípravě, kde dvakrát porazili městského rivala Lakers.

NBA
zdroj: ISIFA/EPA autor: TANNEN MAURY

Rovněž New York Knicks vytvořili silný tým, který by měl ukončit jedenáctileté čekání na postup dál než do 1. kola play-off. Z Dallasu totiž přišel Chandler a z Clevelandu zkušený rozehrávač Baron Davis, kteří doplní dosavadní hvězdy Carmela Anthonyho a Amarea Stoudemirea.

Mezi favority se řadí i poslední semifinalista Oklahoma Thunder s Kevinem Durantem. Zvláště pokud mladý tým bude pokračovat ve výkonnostním růstu jako v minulé sezoně. V té zazářil i nečekaný vítěz základní části Chicago s nejužitečnějším hráčem ligy Derrickem Rosem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články