Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky přehrály Dánsko 5:1 a jsou v semifinále

St. Gallen (Švýcarsko) - České florbalistky zvítězily v čtvrtfinále mistrovství světa v St. Gallenu nad Dánskem 5:1 a už vyrovnaly své historicky nejlepší umístění z minulého šampionátu. Hattrickem se na tom podílela Adéla Bočanová, které na všechny tři góly přihrála starší sestra Kamila. V sobotu čeká svěřenkyně trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové boj o finále s Finskem a zároveň první pokus získat premiérovou medaili.

Utkání ČR - Dánsko
zdroj: AP

Český tým nastoupil oproti minulým zápasům opět v pozměněném složení formací a musel od sedmé minuty dohánět ztrátu. Jarolímová totiž po akci Kotíkové zblízka ztroskotala na brankářce Kaarsbergové a Dánky se dostaly následně do přečíslení, které zakončila přesnou střelou do pravého horního rohu hvězda Seveřanek hrající ve švédském Dalenu Di Nardoová. Nápor českých florbalistek pokračoval, střelecky aktivní byla především Jarolímová, která také ve 14. minutě po přihrávce Kotíkové vyrovnala.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Dánsko

Do druhé části české trenérky sáhly do složení první a třetí formace. Místo Jílkové se posunula k Urbánkové se Šteglovou Koníčková a k Szotkowské a Vojáčkové se zařadila nově Lacková. Druhý útok zůstal pohromadě a ve 22. minutě po osvědčené spolupráci nejproduktivnějších českých hráček na turnaji po výzvě Kamily Bočanové otočila stav její sestra Adéla. Neustálá česká převaha ale dlouho postrádala další brankové vyjádření.

Zvýšení náskoku se dočkal výběr Šatalíkové se Šteglovou až ve 38. minutě, kdy se trefila Cepek Žižková a radovala se ze své vůbec první branky v národním týmu. V samotném závěru druhé části odmítla zdramatizování vývoje brankářka Kubíčková, která skvělým reflexivním zákrokem nohou vytěsnila tečovaný pokus Line Dyrholm Jensenové.

"Bylo to ze začátku hodně nervózní, holky se snažily dodržovat, co jsme po nich chtěly, jen tam byl menší tlak do brány a chybělo napadání. Představovaly jsme si, že holky budou hrát agresivněji," hodnotila trenérka Šatalíková. Změnami v sestavě po první části s kolegyní Šteglovou oživily hru. "Chtěly jsme trošku změnu, bylo to takové ospalé a některým hráčkám se úplně nedařilo."

Češky si v závěrečné části aktivní hrou hlídaly bezpečný náskok a v 50. minutě při vyloučení Pedersenové navýšily skóre. Opět se předvedly sestry Bočanovy a podruhé se trefila sedmnáctiletá Adéla, která ještě 22 vteřin před koncem dovršila hattrick a vylepšila si statistiky na turnaji o šestý gól a desátý bod.

ČR - Dánsko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Jarolímová (Kotíková), 22. A. Bočanová (K. Bočanová), 38. Cepek Žižková (Kotíková), 50. A. Bočanová (K. Bočanová), 60. A. Bočanová (K. Bočanová) - 7. Di Nardoová (Olaussonová). Rozhodčí: Bienkowski, Chomnicki (Pol.). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 653.

Sestava ČR: Kubíčková - Krupnová, Billá, Cepek Žižková, Kotíková, Pastušková, Macurová - Urbánková, Jílková (21. Lacková), D. Šteglová - A. Bočanová, K. Bočanová, Jarolímová - Szotkowská, Vojáčková, Koníčková. Trenérky: Karolína Šatalíková a Markéta Šteglová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články